Type to search

DOMÁCE

Enviropolícia úraduje: Muž v sebaobrane zastrelil divého medveďa, teraz ho vyšetrujú!

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky júl 21

Cez víkend sme informovali o viacerých incidentoch, pri ktorých medveď napadol človeka. Jeden z nich sa odohral v Sučanoch a muž pri obrane použil zbraň, ktorou zviera usmrtil. Hoci išlo o obranu života a hoci muž najprv vystrelil výstražne rany do vzduchu, polícia začala trestné stíhanie. Informovala o tom TA3.

V piatok dostal zásahový tím hlásenie Policajného zboru o napadnutí človeka na tankovej ceste pri Sučanoch v okrese Martin. “Ihneď po nahlásení útoku sme s kolegom vyrazili na miesto a vypočuli poškodeného muža, ktorého pri prechádzke so psom napadol z hustého porastu z priekopy pri ceste medveď. Napadnutý na medveďa viackrát vystrelil z legálne držanej pištole. Muž neutrpel žiadne zranenia,” opísal cez víkend pre TASR Marek Veverica zo zásahového tímu západ.

Lokalitu v spolupráci s vojenskou políciou zabezpečili a postreleného medveďa našli. Uhynutú medvedicu vo veku približne 18 rokov s váhou 110 kilogramov odovzdali poľovnému združeniu.

Začiatkom týždňa však boli zverejnené informácie, že celý prípad pre políciu nekončí. Podľa televízie TA3 mužovi hrozia dva roky za mrežami. Takzvaná enviropolícia totiž automaticky spustila vyšetrovanie možného trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov.

“Vyšetrovaním sa buď potvrdí, že je to nezákonné usmrtenie, alebo môže dôjsť ku okolnosti vylučujúcej protiprávnosť a to vedie k tomu, že trestné stíhanie sa zastaví,” uviedol Gablík a potvrdil, že v prípade dokázania viny hrozí strelcovi trest až dva roky väzenia.

Hovorí tiež o tom, že prípad je potrebné podrobne vyšetriť a zistiť, či bola zbraň použitá v zmysle zákona. “A zistiť, či ten následok, ktorý bol spôsobený, bol nevyhnutný, či sa nedalo za daných okolností to nebezpečenstvo odvrátiť iným spôsobom.” Realizuje sa podľa neho dokonca rekonštrukcia prípadu.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak