Type to search

POLITIKA

Šeligu predvolala polícia, jeho snaha o zosadenie Žilinku skončila presne naopak, ako dúfal

Je tomu len niekoľko dní, čo Roman Michelko nazval stranu Demokrati “skupinou ľudí, čo majú strach z radu pred úradom práce.” Vzácnou výnimkou v nej je Letanovská, ktorá svoju vážnosť uznanie vo svojom odbore nestratí ani po voľbách. Možnosti Demokratov ani nedovidia do výšky ich ambícií. Jurajovi Šeligovi Michelko odporúčal aby si vybavil licenciu na svoju tvár, ktorá by sa tlačila na papierové hygienické vrecúška používané v dopravných prostriedkoch pri náhlej nevoľnosti.

Šeliga je vyštudovaný právnik, ale zdá sa, že jediné, čo z trestného práva ovláda, je paragraf 363. Nevie ani to, že je neprípustné volať ľudí páchateľmi, kým nie sú právoplatne odsúdení súdom. Platí u nás prezumpcia neviny. Ale Šeligovi nejde o ľudské práva, ide mu o to, aby justícia zlikvidovala jeho politickú opozíciu, pretože sám nie je schopný proti nej bojovať politickými zbraňami. Preto celú svoju činnosť zameral na paragraf 363 a osobnosť generálneho prokurátora, ktorý ho má v právomoci.

Na rozdiel od toho, čo si myslí Šeliga, prokuratúra zodpovedá za zákonnosť prípravného konania. Nie je jej úlohou dohliadnuť, aby sa z podozrivého stal obvinený, ktorý sa má dostať pred súd, pred ktorým má dosiahnuť pre neho najvyšší trest. Prokuratúra u nás má dbať aj o to, aby boli zachované práva ľudí, ktorí sa majú postaviť pred súd. Nemáme iného zástancu zákonnosti. Opravné prostriedky v podobe odvolacích súdov nestačia, ak je človek z nezákonných dôvodov vo väzbe a pri podobných okolnostiach.

Toto nazýva Šeliga “sovietskym modelom prokuratúry.” Je to jeho legitímne právo, podobne, ako je jeho právo pokúsiť sa to, ako zákonodarca, zmeniť. To sa mu však nedarí, a tak pokračuje vo svojich útokoch na generálneho prokurátora. Nedávno ho v jednom z rozhovorov nazval zbabelcom a teraz je prekvapený, že mu prišlo predvolanie k vyšetrovateľovi vo veci ohovárania. Z predvolania nie je jasné, či ide o výsluch alebo len podanie vysvetlenia, právnik Šeliga však tvrdí, že ide o výsluch.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak