Type to search

POLITIKA

Tisíce eur od učiteľky alebo starostu! PS dominuje v požičaných sumách na kampaň

Z necelých desiatich miliónov eur, ktoré už politické strany podľa transparentných účtov minuli na kampaň, tvoria tretinu pôžičky od fyzických osôb.

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) si zatiaľ požičalo najviac, konkrétne 1,415 milióna eur, nasleduje strana Aliancia, ktorá si požičala 529-tisíc eur, hnutie Republika 432-tisíc eur a Slovenská národná strana (SNS) drží štvrtú priečku, keď od veriteľov obdržala sumu 308-tisíc eur.

Ako ďalej na sociálnej sieti informovala nezisková organizáciaTransparency International Slovensko (TIS), hnutie PS podporujú úspešní podnikatelia, no Republika, SNS, ale aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) si požičiava od svojich kandidátov či straníkov. TIS zároveň tvrdí, že pri niektorých veriteľoch je otázne, či mohli poskytnutou sumou naozaj disponovať.

Hnutiu Republika požičal najviac jej predseda a europoslanec Milan Uhrík, a to 200-tisíc eur. Zo straníkov na kampaň prispel poslanec Národnej rady SR Milan Mazurek sumou 40-tisíc eur a Uhríkov poslanecký asistent Lukáš Kopáč čiastkou 30-tisíc eur.

„Okrem Uhríka strane požičala 30-tisíc eur aj jeho manželka. Uhrík podľa jeho majetkového priznania zarobil za rok 2019 ako europoslanec 71-tisíc eur, ďalších štyritisíc mal z funkcie župného poslanca,“ uvádza organizácia.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak