Type to search

DOMÁCE

V Banskej Bystrici sa množia skupiny migrantov: Robia neporiadok, polícia je v pohotovosti

Potulujú sa najmä v časti Radvaň a v okolí tamojšieho supermarketu. Väčšiu skupinu migrantov si ľudia všimli aj na jednom zo sídlisk. Miestni z toho nemajú dobrý pocit. Utečenci, prevažne zo Sýrie, síce nikomu neublížili, no zanechávajú neporiadok. Podľa samosprávy ich v ostatných týždňoch prichádzali do mesta desiatky denne.

Horúcou témou v meste pod Urpínom sú v ostatných týždňoch migranti. Vídať ich na viacerých uliciach, no najmä na sídlisku v Radvani. Keď sme sa tam išli pozrieť, na žiadnych sme nenatrafili, ale pani v stredných rokoch nám potvrdila, že osobne videla pred panelákmi viacerých utečencov.

„Zvlášť pútala pozornosť skupina zhruba pätnástich ľudí, ktorí pred bytovkami aj spali. Prehrabávali kontajnery a nechávali za sebou bordel. Susedom najviac prekážalo, že v okolí vykonávali aj potrebu,“ povedala žena, ktorá sa predstavila ako Andrea. „Nikomu neublížili, boli pokojní. Vedeli sme, že nie sú tunajší, lebo nám nerozumeli. Ďalšou indíciou boli ženy zahalené v šatkách,“ priblížila. Najhoršie podľa nej bolo, že mali so sebou aj malé deti. „Bol to smutný pohľad, majú to ťažké,“ mieni.

Migrantov v ostatnom období mnohí vídajú aj pri supermarkete Tesco. „Zrejme to súvisí s tým, že neďaleko, na Sládkovičovej ulici, je cudzinecká polícia. Odtiaľ to sem majú len kúsok,“ vysvetlil nám Vladimír, ktorého sme zastihli cestou na nákup. „Chodia sem v skupinkách – šiesti, siedmi, niekedy aj vo väčšom počte,“ objasnil. V ľuďoch podľa neho vzbudzuje pohľad na utečencov obavy. „Niektorí sem prišli oprávnene, iní nie. Sú aj takí, čo to využívajú, ťažko to posúdiť. Podľa pleti ide o ľudí z tretích štátov,“ uzavrel.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak