Type to search

DOMÁCE

Dary za tisíce eur? Sudkyňu Záleskú natrel právnik!

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská o sebe rada hovorí, ako o čestnej reprezentantke sudcovského stavu. Informácie o tom, že to nie je celkom tak, vyniesol na verejnosť už dávnejšie anonym z čias Záleskej pôsobenia na Okresnom súde v Nitre, kde pochybila niekoľkokrát. To, s čím však prišiel advokát Norberta Bödöra je však ďaleko závažnejšie. Niet sa čo čudovať, že obžalovaný Bödör má obavy z jej zaujatosti.

Ešte v auguste sa Mgr. Pamela Záleská prezentovala, že ona rozsudky nepredáva. Advokát Norberta Bödöra Pavol Gašpar však má dôkazy, že počas toho, ako u nej pôsobil v Nitre na Okresnom súde ako vyšší štátny úradník, si nechala zaplatiť špičkovú elektroniku. Na Záleskú je preto podaný ďalší podnet na Súdnu radu, ktorý sa bude zaoberať okrem iného aj tým, že sa ako sudkyňa nevylúčila v spornom prípade obžalovaného Bödöra.

„Rozhodujem sa na základe dôkazov, nie na základe niekoho objednávky alebo diktátu. Moje rozsudky sa nedajú kúpiť,“ upozornila Záleská na zasadnutí Súdnej rady, pred ktorou vysvetľovala svoj vzťah s novinárkou Denníka N Monikou Tódovou.

Neprešlo ani pol roka a podľa časopisu Plus 7dní tu máme Bödörovo tvrdenie, že sudkyňa v minulosti prijala od jeho obhajcu Pavla Gašpara hodnotné dary, ako napríklad značkové športové hodinky Garmin s príslušenstvom či notebook Apple, pričom cena presahuje niekoľko tisíc eur.

Záleská sa z Bödörovho prípadu napriek tomu nenechala vylúčiť, pretože tvrdí, že argumenty o nákupe elektroniky pre ňu sú údajne lživé. Bödör podal sťažnosť, vec sa preto znovu dostane pred Najvyšší súd SR.

„Robil som Záleskej vyššieho súdneho úradníka, ešte keď pôsobila na Okresnom súde v Nitre, pred jej nástupom na ‚špeciál´. My sme si zo začiatku, nechcem povedať, že sadli, ale mali sme veľmi korektný pracovný aj osobný vzťah. Ona vtedy športovala, chodievali sme spolu na preteky Spartan Race a Tvrďas Race,“ opísal Gašpar pre Plus 7dní vzťah, ktorý podľa týchto slov presiahol čisto profesionálnu zónu. V rozprávaní pokračuje s tým, že v jednej debate mu prezradila, že sa jej páčia jedni inteligentné Garminy (športové hodinky, pozn. red.) a či nepozná niekoho, kto by vedel vybaviť dobrú cenu.

„Hovorím, že viem zohnať v jednom e-shope so zľavou, nie je problém. Doniesol som jej hodinky, ale nedošlo na tému, čo bude s platením. Povedala len ‚ďakujem‘. Prešiel polrok a ona vraví: ‚Potrebovala by som notebook.‘ Zohnal som notebook a zase iba ‚ďakujem‘. Mal som vtedy pred justičnými skúškami, ona o mne ako sudkyňa, ktorej som bol pridelený, písala hodnotenie, čiže ja som nemal možnosť voči nej vyskakovať, tak som situáciu potichu akceptoval,“ vysvetľuje Gašpar, prečo si peniaze od sudkyne Záleskej jednoducho nepýtal.

Redakcia Plusky sa so žiadosťou o vyjadrenie obrátila aj na prominentnú sudkyňu. Tá však na otázky ohľadom hodiniek a notebooku neodpovedala. Gašpar však má na nákup hodiniek (2017) a objednávku notebooku (2018) dôkazy – faktúry a mailovú komunikáciu.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak