Type to search

ZAHRANIČIE

Putin má v hľadáčiku NOVÝ CIEĽ! Mrazivé dôkazy o útoku na ďalšiu európsku krajinu

Pred inváziou na Ukrajinu spustil Kremeľ sériu obvinení voči Kyjevu, aby pripravil pôdu na vojnu. Vladimír Putin si teraz “vyhliadol ďalší cieľ” a experti varujú pred podobnou rétorikou ako na Ukrajine, ktorá môže znamenať, že sa chystá rovnaký scenár.

Vladimír Putin a jeho hovorcovia spustili proti Moldavsku “informačné operácie”, ktoré sa podobajú tým, ktoré sa uskutočnili pred inváziou na Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi, domnievajú sa odborníci z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), píše portál Express.

“Kremeľ vedie proti Moldavsku informačné operácie veľmi podobné tým, ktoré Kremeľ použil pred inváziou na Ukrajinu v rokoch 2014 a 2022, pravdepodobne s cieľom vytvoriť podmienky na ospravedlnenie možnej budúcej ruskej eskalácie proti Moldavsku, píše sa v analýze.

Obavy, že Moldavsko môže byť ďalším Putinovým cieľom, upevnili nedávne výroky ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, poznamenala ISW. Ruský predstaviteľ 14. februára nepravdivo tvrdil, že Európska únia a USA kontrolujú moldavskú vládu, ktorá sa od zvolenia prezidentky Maii Sanduovej viac prikláňa k Západu. Okrem iných obvinení hovoril Lavrov aj o Podnestersku, území, ktoré sa od septembra 1990 snaží odtrhnúť od Moldavska a už roky je zapojené do zmrazenej vojny s Kišiňovom.

Región získal diplomatické uznanie len od troch postsovietskych a neuznaných štátov, zatiaľ čo medzinárodné spoločenstvo súhlasí s tým, že je súčasťou moldavského územia. Napriek tomu Rusko podporuje toto územie diplomatickými aj vojenskými prostriedkami. Vo svojich nedávnych vyjadreniach Lavrov v súvislosti s Rusmi žijúcimi v regióne, ktorých je podľa neho až 200 000, povedal, že sa “obáva o ich osud”.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak