Type to search

DOMÁCE

Ja nikam neodchádzam, pán premiér. Lipšic prezradil, AKÝ je jeho plán po zrušení Špeciálnej prokuratúry

Podľa rozhodnutia Ústavného súdu by mal ÚŠP skončiť.

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS.

ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia Úradu špeciálne prokuratúry však súd nevyhovel.

ÚŠP by tak mal definitívne skončiť, čo ocenil aj predseda vlády SR Robert Fico. Koalícia podľa neho dosiahla hlavný cieľ, ktorý mala pri reforme trestného práva. Uviedol to po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach.

„Ja som z pohľadu rozhodnutia ÚS veľmi spokojný. ÚŠP, toto semenište zla a nenávisti, porušovania ľudských práv, prestane 20. marca existovať,“ povedal Fico s tým, že sa tak naplní programové vyhlásenie vlády. Súdu preto nič nevyčíta. Zároveň skonštatoval, že ostatné veci v novele Trestného zákona nech ÚS prerokuje.

Fico spoločne s mnohými politikmi vládnej koalície opakovane kritizoval aj špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Ten však podľa jeho vlastných slov s prokurátorskou činnosťou skončiť neplánuje. Ako informuje Denník N, je pripravený prejsť priamo pod Maroša Žilinku na generálnej prokuratúre.

„Zvažoval som viaceré možnosti, aj odchod z prokuratúry, ale chcem pokračovať,“ uviedol Lipšic. Denník tiež upozorňuje, že Lipšic má rozpracovaných viacero prípadov, ako napríklad rôzne prípady drogovej trestnej činnosti či prípad podnikateľa Miroslava Vlčeka, ktorý sa podľa Lipšicovej obžaloby dopustil úkladnej vraždy vlastnej manželky.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak