Type to search

DOMÁCE

Vláda vyhlásila vojnu medveďom: TOTO je Ficov plán

Po incidente v Liptovskom Mikuláši a následnom odstrele medvedice či pribúdajúcemu množstvu šeliem v okolý obyvateľstva môže prísť k zmene. Premier po výjazdovom rokovaní vlády v Galante oznámil, vládny návrh ústavného zákona, ktorý má upraviť podmienky odstrelu medveďa hnedého.

Rober Fico uviedol, že situácia s medveďom je akútna a bude spôsobovať problémy. “Týmto zákonom sa stanovujú podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu. Tie podmienky sú postavené tak, že v nejakom rozumnom čase budeme vedieť tento problém vyriešiť,” dodal Fico.

Minister životného prostredia spresnil, že zákon umožňuje v okolí miest a obcí vytvoriť 500 m bezpečnostnú zónu. “Pokiaľ sa do tejto zóny dostane medveď, je jasné, že výrazne stratil plachosť a zvyšuje sa riziko stretu s človekom. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bude možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania,” vysvetlil Taraba. “Odstrel budú môcť vykonať nielen členovia zásahového tímu, ale aj poľovníci, policajti, v národných parkoch aj ich správcovia,” informoval.

Zdôraznil, že návrh je “absolútne právne čistý”. Načasovanie návrhu vysvetlil tým, že prichádza čas prebúdzania sa medveďov zo zimného spánku a ich vyššej koncentrácie v okolí sídiel.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak