Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Neuveríte, čo na Harabinov návrat povedal politológ!

 

Bývalý minister spravodlivosti v prvej vláde Roberta Fica Štefan Harabin v týchto dňoch zakladá politickú stranu Vlasť, ktorej bude zároveň volebným lídrom. Je otázne kedy Harabin začne a či už náhodou nezačal so zbieraním podpisov na registráciu hnutia, no už teraz disponujeme názormi odborníkov na to, aký má tento subjekt potenciál a komu môže ubrať hlasy.

 

Medzi prvými zareagoval politický analytik a zakladateľ Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. “Je to do istej miery prekvapenie v tom zmysle, že to popieral doteraz. Možno to niekoho neprekvapuje a iba potvrdzuje, nakoľko je pravdovravný. Prekvapenie je to v tom zmysle, že už nepočíta so svojou kariérou sudcu. Je jasné, že po schválení zákona „lex Harabin“ končí so svojou sudcovskou kariérou,” myslí si Mesežnikov.

 

(Podľa Mesežnikova sa Harabin týmto krokom rozlúčil so sudcovskou kariérou)

 

Podľa Mesežnikova sú Harabinovi voliči aj u kotlebovcov alebo u vládnych strán. “On je protisystémový typ, ku ktorému hodnotovo najviac inklinujú voliči Kotlebu, i keď táto strana už má pomerne silný a pevný elektorát, ktorý by bolo ťažšie nalomiť. Možno predsa len niekoho z nich osloví. Potom môže podľa mňa osloviť aj neistých voličov najmä Smeru a SNS. Nie som si istý, či dosiahne tých 5 percent, uvidíme. Oslabiť teda môže tieto tri strany – ĽSNS, Smer a SNS, možno trochu aj Sme rodina,” myslí si Mesežnikov.

V súvislosti so stranou Harabina sa spomína aj expredseda vlády Vladimír Mečiar, ktorý už avizoval návrat do politiky. “Spojencom môže byť, no neviem, či by sa tým zviditeľnil. Ani jednému zo spomínaných pánov nevidím do hlavy. Mečiar síce naznačoval, že sa vráti, avšak či sa vráti s Harabinom… to neviem. Harabin bol kedysi nominantom HZDS v prvej Ficovej vláde ako minister spravodlivosti. „Dosiahol“, že reformy súdnictva boli v tej dobe zablokované. Mečiar ho vtedy politicky podporoval a podľa mňa sú si dosť názorovo a osobne blízki. Zatiaľ si treba počkať na ďalšie podrobnosti. Ale predbežne si myslím, že v prípade Harabinovej strany pôjde o „one man show“. Mečiarov návrat s týmto subjektom by preňho  mohol paradoxne pôsobiť kontraproduktívne,” dodal Mesežnikov.

 

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak