Type to search

DOMÁCE POLITIKA

ANI TERAZ SA NEDOHODLI! POSLANCI NEZVOLILI ANI POLOVICU KANDIDÁTOV NA ÚSTAVNÝCH SUDCOV

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik máj 23

Poslanci už po tretíkrát volili kandidátov na ústavných sudcov. Ani teraz však nezvolili stanovený počet. Namiesto desiatich kandidátov sa dohodli len na troch menách – advokátovi, prokurátorovi a na poradcovi Ústavného súdu.

Koalícia ešte pred týmto hlasovaním hľadala zhodu na menách kandidátov. Rokovala dokonca aj s opozíciou. “Chceme osloviť aj koalíciu, aby prešli kandidáti, ktorí sú čestní, morálne zdatní, ale aj odborne dobrí z pohľadu ústavného práva. Máme takýchto vybraných, za ktorých sa oplatí aj zabojovať, a preto hľadáme v tejto chvíli aj politickú podporu z koalície,” povedal pred voľbou opozičný poslanec Ján Marosz z OĽaNO.

Samotný podpredseda strany Smer Martin Glváč sa dušoval, že sa poslanci budú snažiť zvoliť všetkých desiatich chýbajúcich kandidátov. Napokon sa však zhodli len na troch menách – advokátovi Pavlovi Boroňovi, prokurátorovi Marekovi Tomašovičovi a na poradcovi Ústavného súdu Martinovi Vernarskom. 

Voľba bola tajná a zúčastnilo sa jej 138 poslancov. Na zvolenie kandidáta bolo potrebných 70 hlasov. Najviac hlasov dostal Vernarský – 113. Tomašoviča volilo 91 poslancov a Boroňa 76 poslancov. Všetci zvolení sa však o post sudcov uchádzali opakovane. A keďže sedem mien stále chýba, na plný počet sudcov si zrejme budeme musieť počkať. Ďalšia voľba by sa mala uskutočniť v stredu. Do nej postúpia aj všetci doteraz nezvolení kandidáti.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak