Type to search

DOMÁCE POLITIKA SPRÁVY

VRAŽDA ZA 20 MILIÓNOV, KTORÁ SA NESTALA! OBVINENÝ RUSKO A ČERNÁK MALI SÚD

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik máj 23

Extrémne sprísnené bezpečnostné podmienky v Ústave na výkon väzby a odňatia slobody. Začalo sa totiž pojednávanie, v ktorom exminister hospodárstva a bývalý riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom, čelí obžalobe v prípade objednávky vraždy jeho bývalej obchodnej partnerky Silvie Volzovej.

(Pavol Rusko čelí obžalobe v prípade objednávky vraždy bývalej kolegyne)

V prípade sú spolu s Ruskom obžalovaní aj niekdajší príslušníci slovenského podsvetia. Bývalý mafiánsky boss Mikuláš Černák a spolu s ním aj Róbert Lališ, a takisto Miloš Kaštan. Rusko vinu odmietol priznať a nechcel pristúpiť ani na dohodu o výške trestu. “Nemôžem uzatvárať dohodu o vine a treste, nakoľko sa to, čo uvádzate, nikdy nestalo,“ tvrdil Rusko.

Prekvapením bolo, keď vinu priznal Kaštan aj odsúdený banskobystrický boss Černák. V jeho prípade sa teda dokazovanie viny konať nebude. Pred súdom Černák porozprával, ako za ním Rusko niekedy na prelome októbra a novembra 1997 prišiel do Banskej Bystrice. Chcel od neho, aby černákovci spoločne so sýkorovcami Volzovú uniesli, zabezpečili prepísanie jej obchodných podielov a následne ju zavraždili.  

(Dnes už šedivý Černák si odpykáva doživotie)

“Dohodil sme sa že keď sa ja dohodnem so sýkorovcami, tak sa budeme kontaktovať a povieme si, čo ďalej. Vymenili sme si aj telefónne čísla,” vyhlásil na súde Černák o jeho prvom stretnutí s Ruskom. Celé stretnutie vraj netrvalo ani hodinu.

(Bývalá spolumajiteľka televízie Markíza Silvia Volzová)

Rusko mafiánskym bosom zaplatil aj zálohu za vraždu, ktorá mala stáť najmenej 20 miliónov korún. “Zálohu 500-tisíc korún som nepožadoval ja, ale sýkorovci. Trvali na tom,” dodal ďalej Černák. Práve na základe jeho výpovede sa polícia pôvodne začala objednávkou vraždy Volzovej zaoberať. 

Keďže Černáka neskôr polícia zadržala, k samotnej vraždy napokon nedošlo. Ako svedok by mal vystúpiť aj známy podnikateľ z mafiánskych zoznamov Marian Kočner. Ten však ešte na rad neprišiel. Pokračovanie pojednávania je naplánované aj na piatok.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak