Type to search

DOMÁCE POLITIKA

EUROVOĽBY SÚ ZA NAMI. TOTO SÚ VÝSLEDKY!

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik máj 27

Voľby do Európskeho parlamentu sú za nami. Napriek tomu, že volebná účasť na Slovensku oproti posledným voľbám narástla o viac ako 9%, znovu sme však skončili na poslednom mieste v rámci celej Európskej únie. 

Na Slovensku prišlo voliť iba 22,74% oprávnených voličov. Pred 5 rokmi to bolo iba chabých 13,05%. Aj susedné Česko dalo najavo, že to, kto za ich krajinu bude rozhodovať v Európskom parlamente, ľudí príliš nezaujíma. Účasť u nich bola len 28,72%. V Belgicku však bola účasť o úplne iných číslach. Keďže tam sídli Európsky parlament, ľudia k voľbám pristupujú oveľa zopovednejšie. Volebná účasť dosiahla až 88,47%. Spolu s európskymi voľbami sa tam totiž konali aj parlamentné a regionálne voľby.

 

 

Celkový priemer Európskej únie dosiahol 50,93%. Pozitívne je, že oproti roku 2014 toto číslo narástlo o viac ako 8%. Hovorca Európskeho parlamentu Jaume Duch Guillot povedal: “Účasť v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu v 27 štátoch Európskej únie sa priblížila k 51 percentám. Toto číslo je najvyššie za 20 rokov a znamená obrat oproti doterajšiemu postupnému poklesu účasti.”

 

 

Výsledky na Slovensku boli jednoznačné. Víťazom eurovolieb sa stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) – Spolu. Najväčší počet hlasov získala v okrese Bratislava a to 46,7%. PS – Spolu dostali od ľudí 198 995 hlasov, čo znamená, že v Európskom parlamente získali 4 poslanecké stoličky. Druhá skončila strana Smer – SD, ktorá získala spolu 154 996 hlasov a 3 miesta pre poslancov. ĽSNS získala v európskom parlamente 2 poslanecké stoličky, získali 118 995 hlasov.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak