Type to search

DOMÁCE POLITIKA SPRÁVY

INAUGURÁCIA PREZIDENTKY VĎAKA DANKOVI NEOSTALA BEZ TRAPASU!

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik jún 17

Inaugurácia prezidentky prilákala do ulíc hlavného mesta veľké množstvo ľudí. Čakali na pvú prezidentku Slovenska Zuzanu Čaputovú v uliciach Bratislavy. Prišli však aj takí, ktorí s novou hlavou štátu otvorene nesúhlasia. A postarali sa o riadny trapas.        

           

O ten najviditeľnejší prešľap sa postarali predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a už bývalý prezident Andrej Kiska. Do Reduty dorazili v opačnom poradí – najskôr prišiel Kiska, hoci podľa protokolu mal ešte pred ním prísť Danko. Na pravé poludnie, keď mala Čaputová skladať sľub, prednášal svoj prejav stále Danko. Prezidentka sa tak nastúpila do funkcie s niekoľkominútovým meškaním. 

 

(Zľava: Andrej Kiska, Zuzana Čaputová, Andrej Danko)

 

Bývalý hovorca českého prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček vyhlásil, že Slovensko bolo pre toto meškanie sedem minút bez prezidenta. Aj podľa odborníčky na protokol Márie Holubovej Danko urobil výraznú chybu. „Pán Danko predviedol svoj štandard, v jeho prejave nebolo nič prekvapujúce. Mal však byť o sedem minút kratší. Je to dosť podstatné a významné, v tomto momente zlyhal pán predseda.”

 

Zuzana Čaputová však situáciu zvládla s nadhľadom a jej prejav bol podľa mnohých ľudí najlepší v histórii prezidentov Slovenska. Ako povedala, vo všetkých svojich krokoch sa bude usilovať o pokojný a vecný tón. „Budem sa snažiť o poctivú a trpezlivú prácu a možno časom aj tí, ktorých som neoslovila, uveria tomu, že to myslím so Slovenskom vážne a dobre,“ uviedla prezidentka.

 

(Prezidentka podpisuje prezidentský sľub)

 

Zdôraznila, že bude chodievať aj do regiónov. „Chcem, aby ma bolo vidieť a cítiť najmä na Slovensku,“ priblížila Zuzana Čaputová. Praje si, aby sa jej podarilo naplniť čo najviac z toho, čo si predsavzala. „Budem rada, ak sa krajina posunie minimálne v oblasti dôvery verejnosti voči politikom,“ skonštatovala.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak