Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

V ČESKOM PARLAMENTNE TO VRIE! PADNE VLÁDA ANDREJA BABIŠA?

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik jún 26

Český premiér Andrej Babiš dnes zásadne odmietol, že by “urobil niečo zlé”. Vyjadril sa tak na schôdzi Poslaneckej snemovne, na ktorej bude jeho vláda čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery.

 

“Keby padla vláda, tak paralyzujete našu krajinu. Neviem, kto mi čo môže vyčítať,” uviedol Babiš. Pokusy opozície vysloviť nedôveru vláde pokladá za legitímny nástroj politického boja, ale nerozumie im. “Keď podám demisiu, podá demisiu celá vláda. Čo bude potom? Budú predčasné voľby? Beriem to ako pokus o destabilizáciu našej krajiny,” vyhlásil.

 

“Ja zásadne odmietam zneužívanie dotácií,” pokračoval Babiš. Na udeľovanie dotácií podľa svojich slov nemá vplyv. Taktiež zdôraznil, že auditné správy Európskej komisie boli doručené veľmi čudným spôsobom.

 

 

Opozícia sa pokúša kabinet odvolať najmä pre návrh auditnej správy Európskej komisie o Babišovom strete záujmov. Na zvolanie schôdze zozbierali 66 podpisov opozičné strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostovia a nezávislí. Podľa aktuálneho rozloženia síl v Snemovni však opozícia nemá na odvolanie menšinovej vlády ANO a ČSSD dostatok hlasov.

 

Na úvod schôdze vystúpil predseda ODS Petr Fiala. Ten tvrdil, že premiér Babiš nemôže plniť svoj ústavný sľub. “Medzi týmto sľubom a jeho záujmami, záujmami jeho rodiny je tu očividný konflikt,” vyhlásil. Pripomenul tiež demonštrácie proti Babišovi, ktoré podľa neho “nemajú obdobu za 30 rokov”. Ako možnosť Fiala označil vládu Babišovho hnutia ANO, ale s iným premiérom. Ďalšou možnosťou sú podľa neho predčasné voľby.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak