Type to search

DOMÁCE POLITIKA SPRÁVY

PREZIDENTKA ČAPUTOVÁ OTVORENE O RYBANIČOVI, KTORÝ PREZREL KALIŇÁKOVE ÚČTY!

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik júl 18

Prezidentka Zuzana Čaputová (46) stihla nielen absolvovať niekoľko zahraničných ciest, prijať v prezidentskom paláci viacero oficiálnych návštev a zúčastniť sa niekoľkých diskusií. Najnovšie pre RTVS prezradila, aký tento mesiac pre ňu bol ale aj to, či by odsúdenému poslaneckému asistentovi Filipovi Rybaničovi udelila milosť.

 

 

Vyštudovaná právnička je na čele hlavy štátu ešte len mesiac, napriek tomu toho stihla už pomerne dosť. Okrem návštevy susedných krajín ako je Česko, Poľsko a Maďarsko má za sebou už aj návštevu Bruselu. „Čo som sa počas mojich návštev snažila odovdzať ako posolstvo je, že V4 ako regionálne zoskupenie má svoju hodnotu a musíme byť vnímaní ako konštruktívny prvok,” povedala v relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky. Ako sama uviedla pestrosť vo V4 je evidentná a aj keď má každý na veci svoj pohľad a svoje záujmy, na tom, že je zjednoteniu Európskej únii potrebné pomôcť sa zhodnú všetci. „Mojou úlohou nie je hodnotiť a kritizovať vnútropolitickú situáciu danej krajiny. To čo musíme urobiť je chrániť demokratické výdobytky, reflektovať , zrkadliť a hovoriť našu hodnotovú situáciu,” doplnila.

 

 

 

 

Zaujímavý postoj zaujala sympatická blondýnka ku kauze bývalého bankového pracovníka Filipa Rybaniča. Poslanecký asistent Jozefa Rajtára (SAS) si mal v roku 2016 prezrieť účty exministrov Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Ako pracovník Tatrabanky prenikol aj do účtu daňového podvodníka Ladislava Bašternáka a dnes za zmenky obažalovaného Mariana Kočnera. Minulý rok v septembri za nahliadnutie do účtov dostal podmienečný trest, mal sa ospravedlniť aj Kaliňákovi. Voči rozsudku sa odvolal. Krajský súd však v júni opäť rozhodol, že je vinný.

 

 

(Filip Rybanič podľa viacerých konal v záujme slovenskej verejnosti)

 

 

Ak mu v súvislosti s týmto prípadom napadlo, že by mu mohla udeliť svoju milosť prezidentka Čaputová, môže na to zabudnúť. „Viem o tom, že súd pri vydávaní tohto rozsudku presne vyvažoval ten aspekt ochrany verejného záujmu a porušenie individuálnych práv, takže túto prácu si ten súd dal, čo je veľmi dobré a zároveň sa rozhodol uložiť trest na dolnej hranici trestnej sadzby z tohto dôvodu by som takto znejúce rozhodnutie neomilosťovala,”povedala Čaputová.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak