Type to search

DOMÁCE SPRÁVY

ZBRANE, BYTY, BALÍK PEŇAZÍ – BAŠTERNÁK PRIŠIEL O VŠETKO! MAJETOK V HODNOTE…

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik júl 26

Štvorizbový byt, štyri garáže, niekoľko zbraní, čosi vyše 12-tisíc na bankovom účte. Majetok podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý si už “krúti” päťročný trest, ledva presiahol poldruha milióna. Vyplýva to zo súpisu majetku, ktorý pripravila správkyňa jeho konkurzu.

 

Keď bratislavský krajský súd poslal v marci Bašternáka do väzenia, rozhodol aj o prepadnutí jeho majetku. Podnikateľ, ktorý bol známy luxusným životom, však veľkú časť majetku previedol na manželku a ďalšie blízke osoby ešte vlani. Podľa zistenia správkyne konkurznej podstaty sa však nevedel vzdať zbraní a bytu, ktorý si prenajíma šéf strany Smer Robert Fico.

 

(V prospech štátu teda prepadne byt na štvrtom poschodí bratislavského komplexu Bonaparte, pričom jeho cena je oficiálne vyčíslená na sumu 1,5 milióna eur. K bytu patria štyri garáže v suteréne – každá má hodnotu 25-tisíc eur, a skladový priestor za 8 300 eur)

Bašternák príde aj o firmu N-Bonaparte, keď sto percent akcií má hodnotu už len povinného vkladu 5 000 eur a 12 201,08 eura, ktoré má na bankovom účte.

 

O tomto podnikateľovi sa hovorí, že bol vášnivý poľovník, hoci žiaden z jeho prominentných kamarátov neuviedol, či s ním chodil na poľovačky. Možno preto sa nedokázal vzdať svojich zbraní, a to hneď niekoľkých. Podľa údajov zverejnených v registri úpadcov Bašternák vlastnil niekoľko guľovníc, pištolí, revolver či brokovnicu. Všetky správkyňa označila ako používané a ich cena sa pohybuje od niekoľko sto až po niekoľko tisíc eur.

 

Priznaný Bašternákov majetok má spolu hodnotu 1 656 121,08 eura. Zákon hovorí, že správkyňa môže vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž, zorganizovať dražbu, vypísať ponukové konanie alebo poveriť dražobníka, prípadne obchodníka s cennými papiermi, aby tento majetok predal. Inými slovami, jej úlohou je majetok odsúdeného podnikateľa speňažiť.

 

Podnikateľa bratislavský krajský súd uznal vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného. Cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur, skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa policajného vyšetrovania si v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Keď vyšetrovateľ voči nemu vzniesol obvinenie, Bašternák si uplatnil inštitút tzv. účinnej ľútosti a peniaze vrátil daňovému úradu. Bašternák je stíhaný aj v ďalších daňových deliktoch.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak