Type to search

POLITIKA SPRÁVY

PREZIDENTKA ČAPUTOVÁ OTVORENE POVEDALA, ČO SI MYSLÍ O MIGRANTOCH! PRIŠLA AJ S RIEŠENÍM KRÍZY

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik júl 27

Slovenská prezidentka hovorila aj o spolupráci v rámci V4.

 

Otázka migrácie je problém celej Európskej únie a na riešení sa musia podieľať aj tí, ku ktorým utečenci nesmerujú. V rozhovore s francúzskym listom Le Monde to povedala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa v stredu zišla s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

 

V rozhovore, v ktorom padali otázky o rozdieloch medzi členmi V4, Čaputová povedala, že sa toto zoskupenie musí vrátiť k hodnotám, ktoré stáli na počiatku jeho vzniku: európskej jednote, demokracii a právnemu štátu.

 

(Vyšehradská štvorka, skrátene V4, je od roku 1993 spoločenstvo štyroch stredoeurópskych štátov: Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. V4 je výrazom úsilia o spoluprácu na viacerých úsekoch spoločného záujmu v rámci celoeurópskej integrácie)

“Musíme byť medzi krajinami, ktoré hľadajú riešenia (migrácie), aj keď do našej krajiny utečenci nesmerujú. Je pravda, že v našom regióne je to citlivá téma, pretože nie sme zvyknutí na rozdielnosti, iné kultúry, iných ľudí,” povedala Čaputová.

 

Podľa nej je potrebné na jednej strane rešpektovať obavy ľudí a brať na ne ohľad, ale zároveň sa podieľať na hľadaní riešení, ako je posilnenie hraníc, rozdeľovanie utečencov, ktoré bude fungovať, a riešenie príčin, nie dôsledky migrácie.

 

(Počet cudzincov, ktorí v roku 2018 nelegálne prekročili hranice alebo sa neoprávnene zdržiavali na území je 2819)

Niekoľko otázok sa týkalo vzťahov členov skupiny V4 a Čaputová vyhlásila, že Slovensko, ktoré ako jediné v zoskupení prijalo euro, je z vyšehradskej štvorky najlepšie integrovanú krajín do EÚ.

 

Skupina V4 by podľa nej nemala riešiť len vlastné, regionálne problémy, ale mala by uvažovať v mene celého európskeho spoločenstva, byť jeho aktívnym partnerom a vrátiť sa k zásadám, na ktorých vznikla, čo je európska jednota, demokracia a právny štát.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak