Type to search

POLITIKA ZAHRANIČIE

Severná Kórea sa TAKÝMTO spôsobom vyhráža USA!

 

Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho v piatok vyhlásil, že Pchjongjang je pripravený na dialóg aj konfrontáciu so Spojenými štátmi. Varoval však, že Severná Kórea zostane “najväčšou hrozbou Ameriky”, ak USA nezrušia svoje sankcie. 

 

“Sme pripravení na dialóg aj konfrontáciu. Ak nám Spojené štáty budú hroziť sankciami a neprestanú so svojím konfrontačným prístupom, bude to chyba,” uviedol podľa severokórejskej agentúry KCNA Ri Jong-ho.

 

Amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea zároveň označil za “hnilé jablko americkej diplomacie” a “drzáňa”. Podľa jeho slov sa šéf americkej diplomacie viac zaujíma o svoje vlastné politické ambície ako o súčasnú zahraničnú politiku USA.

 

(Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un sa v júni stretli v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami a dohodli sa na reštarte rozhovorov. Toto stretnutie nasledovalo po ich druhom summite, ktorý sa konal vo februári vo vietnamskom Hanoji, nepriniesol však dohodu o denuklearizácii Severnej Kórey ani o zrušení určitých sankcií uvalených na túto krajinu)

 

Ri Jong-ho reagoval na utorkový Pompeov rozhovor pre americkú televíziu CBS. V ňom uviedol, že chce obnoviť rokovania s Pchjongjangom o likvidácii jadrových zbraní a že Washington bude naďalej uplatňovať sankcie voči KĽDR, pokiaľ krajina k denuklearizácii nepristúpi.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak