Type to search

DOMÁCE POLITIKA

Zuzana Čaputová posiela Jankovskej drsný odkaz

Monika Jankovská (48) vo funkcii štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti končí, vláda ju už oficiálne odvolala. Nové miesto však má už pripravené. Výkon sudkyne mala iba pozastavený a tak sa teraz do talára plánuje vrátiť. Čím ďalej, tým viac sa však ozývajú hlasy, že takýto krok je veľmi nemorálny.

 

Druhá najvyššie postavená žena na ministerstve spravodlivosti predstúpila pred novinárov plná energie. Razantne vyhlásila, že keď ju vláda odvolá, nastúpi na Krajský súd v Bratislave. Aj keď pred pôsobením v rezorte pôsobila v Trenčíne, počas výkonu funkcie sa dala preložiť do hlavného mesta. Dôvody sa rôznia, šušká sa, že tak urobila pre krízu v manželstve so známym trenčianskym gynekológom Tiborom Jankovským, ona mala však tvrdiť, že za to môže starostlivosť o chorú matku.

 

Jankovská však rozhodne neberie svoj odchod ľahko. V húževnatom prejave v utorok opakovala, že s Marianom Kočnerom nemala žiaden kontakt a ako dôvod odstúpenia uviedla tlak na jej rodinu. „Mediálno-politický cirkus sa hlboko dotýka mojej rodiny, synov, matky, ktorí absolútne nemajú nič spoločné s politikou,“ konštatovala. „Chceli ste moju verejnú popravu, aj prostredníctvom nepodložených informácii aj mediálneho lynču, tak ju tu máte,“ odkázala novinárom aj verejnosti.

 

Kedy presne sa Jankovská presunie z ministerstva na súd, ešte nie je známe. Má sa však stať súčasťou justície, ktorá nepožíva veľkú dôveryhodnosť u občanov. Ona sama hovorí, že všetko záleží v tomto prípade na rozsudkoch. „Dôveryhodnosť justície robia súdne rozhodnutia. Či sa zlepší, alebo zhorší dôveryhodnosť justície mojím návratom do talára, je absolútne bezpredmetné,“ vyhlásila.

 

Šéf krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský odkázal, že otázky o Jankovskej sú nateraz predčasné. „Krajský súd v Bratislave v tejto chvíli nedisponuje oficiálnymi informáciami o zániku funkcie štátnej tajomníčky MS SR, JUDr. Moniky Jankovskej, po tom, ako sa jej vzdala dňa 3. 9. 2019. Z tohto dôvodu sa zatiaľ neujala funkcie sudkyne Krajského súdu v Bratislave,“ kulantne sa vyvliekol z odpovede.

 

Prezidentka trvá na svojom Zuzana Čaputová však trvá na svojom. „Vzniknuté pochybnosti o dôveryhodnosti, ktoré stáli za apelom politikov a verejnosti na pani Jankovskú, pretrvávajú aj po jej rezignácii z postu štátnej tajomníčky. Pani prezidentka považuje za dôležité, aby sa o dobré meno a dôveryhodnosť slovenského súdnictva zasadili v prvom rade sudcovia a sudcovská samospráva a predpokladá, že sudcami, o komunikáciu ktorých sa zaujímajú orgány činné v trestnom konaní, sa bude v rámci svojich možností zaoberať. Sme v situácii, v ktorej si nemôžeme dovoliť alibizmus,“ tlmočil stanovisko prezidentky Zuzany Čaputovej (46) hovorca Martin Strižinec.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak