Type to search

DOMÁCE POLITIKA

PRÁVE TERAZ! Opozícia sa pokúsi odvolať Pellegriniho

Po letných prázdninách už poslanci zasadli do parlamentných lavíc. Na dnešnej mimoriadnej schôdzi sa pokúsia o odvolanie šéfa vlády Petra Pellegriniho. Znamenalo by to pád celej vlády. Návrh na vyslovenie nedôvery Pellegrinimu podala opozícia. Dôvodom je, že predseda vlády neodvolal Moniku Jankovskú z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Tá napokon odišla sama.

 

Odvolávaniu Petra Pellegriniho predchádza schôdza parlamentu, na ktorej sa ujmú mandátov noví poslanci. Nahradia tých, čo odišli do europarlamentu.

 

Dôvodom návrhu opozície na vyslovenie nedôvery premiérovi je, že  neodvolal Moniku Jankovskú z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. ​Jej odchod opozícia žiadala pre jej údajné kontakty s Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

 

Aj napriek tomu, že sa opozícia pokúsi dnes premiéra Petra Pellegriniho odvolať, na nedostatok podpory v strane sa, zdá sa, nemôže stažovať. Smer-SD sa za svojho premiéra postavil, návrh na jeho odvolanie považuje predseda Smeru Robert Fico za neopodstatnený, účelový a smiešny.

 

Premiéra a vládu bude strana podľa Ficových slov brániť všetkými dostupnými prostriedkami. A nielen to! Podľa informácii denníka Sme bude Pellegrini s najväčšou pravdepodobnosťou jednotkou na kandidátke Smeru v budúcoročných parlamentných voľbách. Kandidovať by pritom mal aj šéf strany Robert Fico. Potvrdiť to mali  dva zdroje blízke Smeru.

 

“Pellegrini z pozície predsedu vlády odmietol vyvodiť zodpovednosť, využiť svoju kompetenciu a odvolať štátnu tajomníčku, hoci mohol a mal, a preto sa bude konať mimoriadna parlamentná schôdza,” skonštatoval poslanec Igor Matovič.

 

Tým, že Jankovská odstúpila z funkcie, sa podľa jeho slov “nezmyl Pellegriniho hriech, pretože v čase, keď mal buchnúť po stole, strčil hlavu do piesku”.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak