Type to search

POLITIKA

TOTO si myslí Zuzana Čaputová o programovom vyhlásení vlády!

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila ku schváleniu programového vyhlásenia vlády SR. Prezidentka podotkla, že nová vláda pripravovala programové vyhlásenie za sťažených podmienok v čase šírenia nákazy koronavírusu. Žiadna iná vláda na Slovensku podľa hlavy štátu nepredkladala svoje programové vyhlásenie v tak náročnej situácii.

 

„Blahoželám vláde Igora Matoviča k schváleniu Programového vyhlásenia vlády SR. V takýchto zložitých podmienkach ho zatiaľ nepripravovala žiadna iná vláda na Slovensku. Prajem si zmysluplnú diskusiu v parlamente aj podporu pri jeho napĺňaní,“ uviedla prezidentka v texte pripojenom k zverejnenej fotografii.

 

Vláda je povinná do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred Národnú radu SR (NR SR), predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Vyplýva to z Ústavy SR.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu Igora Matoviča 21. marca. To, že je vláda zodpovedná parlamentu, je jedným zo základných znakov parlamentnej demokracie na Slovensku. Parlament jej môže kedykoľvek vysloviť nedôveru. „Vláda môže kedykoľvek požiadať NR SR o vyslovenie dôvery. Vláda môže spojiť hlasovanie o prijatí zákona alebo hlasovanie v inej veci s hlasovaním o dôvere vláde,“ píše sa v Ústave SR. Parlament môže vysloviť nedôveru aj jednotlivému členovi vlády, v takom prípade ho z funkcie odvoláva prezident republiky.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak