Type to search

ZAHRANIČIE

Trump nariadil námorníctvu, aby zničili všetky iránske lode

Rozhodnutie amerického prezidenta reaguje na manévre lodí iránskych revolučných gárd.

 

Prezident Spojených štátov Donald Trump nariadil americkému námorníctvu, aby začalo paľbu a zničilo všetky iránske lode, ktoré by obťažovali americké plavidlá. Napísal to dnes na sociálnej sieti twitter. Jeho výrok prišiel týždeň po tom, čo sa 11 lodí iránskych revolučných gárd priblížilo k plavidlám amerického námorníctva v medzinárodných vodách na severe Perzského zálivu.

 

“Prikázal som námorníctvu Spojených štátov, aby začalo paľbu a zničilo akejkoľvek iránske lode, ak budú obťažovať naše plavidlá na mori,” uviedol v príspevku Trump.

 

Manévre lodí iránskych revolučných gárd z minulého týždňa vtedy označilo americké námorníctvo za “nebezpečné a provokatívne”. Plavidlá údajne niekoľkokrát prekrížili dráhu americkej lode a v jednej chvíli sa niektoré z nich pohybovali vo vzdialenosti menšej ako desať metrov. Celý incident trval asi hodinu.

Iránske revolučné gardy dnes ráno tiež oznámili, že sa im prvýkrát s úspechom podarilo vypustiť vojenský satelit a umiestniť ho na obežnú dráhu. USA a niektoré ďalšie štáty pritom považujú iránske pokusy so satelitmi za testy medzikontinentálnych balistických striel. Teherán však popiera, že by bola aktivita zásterkou pre vývoj vojenských rakiet.


 


 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak