Type to search

POLITIKA

Prezidentka Čaputová rázne zakročila: TOTO si myslím o Matovičovi!

Zuzana Čaputová obhajuje pozíciu najdôveryhodnejšieho politika republiky skutočne s gráciou. Jej vystupovanie svedčí o profesionálnom zaujatí pozície reprezentatívnej hlavy štátu a v jej rozvážnom postoji sa zrkadlí odvaha, pokora a snaha držať obyvateľstvo jednotným. Aj v tom vidí prezidentka najväčšiu slabosť premiéra Igora Matoviča.


Na to, či si myslí, že premiér urobil so zavedením prísnejších opatrení dobré rozhodnutie, odpovedala nasledovne: “Z informácií, ktoré sú dostupné, tým opatreniam dôverujem. Viem, že je to sprísnenie tej situácie a bezpochyby je potrebné, aby sa vláda alebo krízový štáb rozhodovali na základe dát. O tom nie je žiaden spor. Otázka je, aké dáta sú k dispozícií a na základe akých dát sa krízový štáb naposledy rozhodoval.”

 

Richard Sulík navrhoval lokálne zatváranie podľa aktuálnych ohnísk nákaz a prezidentka vyjadrila nádej, že uzatvorenie podnikov na celom území Slovenska Ústredným krízovým štábom bolo podložené dátami. Verejnosťou však pozitívne prijaté nebolo a Čaputová vidí dôvod jasne, a tým je práve prezentácia opatrení. “Myslím si, že sú tam isté rezervy, takáto situácia, krízová situácia, si vyžaduje veľmi osobitný prístup. Je to niečo, čím sa zaoberajú osobitné vedy. Potrebujeme krízovú situáciu. To znamená opatrenia, ktoré budú oznamované istými štandardami. Také opatrenia majú byť oznamované veľmi vecným spôsobom. Pokojným spôsobom. Majú byť zdôvodnené. Majú byť zrozumiteľné, majú byť včasné,” priblížila prezidentka.


Na otázku, či vidí rezervy v Matovičovom spôsobe vyjadrovania, odpovedala diplomaticky: “Myslím si, že sú tam ešte isté rezervy, bez pochyby. Je všeobecne známe, už som to viackrát povedala, že spôsob a štýl komunikácie pána premiéra v porovnaní so mnou je veľmi iný. Iným spôsobom pracuje aj so sociálnymi sieťami, v každom prípade musím pre objektivitu dodať, že jeho štýl komunukácie mu umožnil vyhrať parlamentné voľby. Čiže je to niečo, čo si ľudia vybrali ako spôsob, ktorý im vyhovuje.”

 

Prezidentka Slovenskej republiky dúfa, verí a vie, že do spoločnosti treba priniesť upokojenie, ľudí spájať a nie rozdeľovať. Ľudom odkazuje, aby boli trpezliví, aby nestrácali nádej, aby sme vydržali a boli solidárni a disciplinovaní. Takisto očakáva zodpovednosť na strane vlády, ktorá je za manažovanie tejto krízy zodpovedná.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak