Type to search

POLITIKA

PODFUK pri nákupe antigénových testov? TIETO dôkazy majú usvedčiť Matoviča!

Edita Silna
Edita Silna dec 16

Bývalý minister zdravotníctva a súčasný poslanec Národnej rady SR za stranu Smer-SD Richard Raši na sociálnej sieti  poukazuje na problémový nákup antigénových testov od trnavskej firmy prepojenej na Igora Matoviča. Konštatuje, že síce mimovládna organizácia Transparency International Slovensko odobrila ich nákup, nadácia Zastavme korupciu poukazuje na nedostatky pri ich obstarávaní. K tomu sa podľa Rašiho premiér Matovič nijako nepriznáva


Raši na základe informácií z dokumentácie informuje o tom, že do súťaže nebola pripustená firma, ktorá vedela dodať 3 milióny testov za cenu 2,96€ za kus. Týmto nákupom by štát ušetril 2.970.000 €. Dôvodom, pre ktorý bola firma vyradená zo súťaže bolo,  že ponuka „dorazila mailom o 9 minút neskôr, ako bol termín. A v súťažnej dokumentácii sa dokonca píše, že táto ponuka ani nedorazila. Zvláštne, nie?“, pýta sa Raši.

 

Ten následne upozorňuje aj na ponuky dvoch spoločnosti, ktoré podľa informácií z dokumentácie k súťaži vedeli taktiež dodať 3 milióny testov a to za cenu za 3,15 a 3,19 €. Neskôr svoju ponuku upravili a začali ponúkať už len 500.000 testov. Tieto spoločnosti sa ale nakoniec zo súťaže stiahli a obrali tak štát o možnosť ušetriť 780.000€.


„Už len vyradením a nerealizovaním reálnych existujúcich a platných ponúk došlo ku predraženiu nákupu o 3.750.000 €!“ , konštatuje Raši.

 

Podľa bývalého ministra zdravotníctva je zaujímavé aj to, že na predloženie ponúk „vrátane podkladov od zahraničných výrobcov testov bol termín POL pracovného dňa. Dodávatelia boli oslovení v piatok o 17:00 a termín na ponuky bol pondelok 12:00 na poludnie.“


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak