Type to search

POLITIKA

“OĽaNO je antidemokratický valec a klame!” Opozícia burcuje národ k predčasným voľbám

Poslanci za OĽaNO prišli s návrhom, aby vymenovať alebo odvolať vedúcich odborov okresných úradov (OÚ) po novom mohli prednostovia OÚ na návrh príslušného ministra alebo predsedu ústredného orgánu štátnej správy. Podľa opozičného poslanca Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) robí hnutie zo svojich sľubov trhací kalendár


Pred voľbami v OĽaNO hovorili, ako prednostovia okresných úradov nesmú byť politickými nominantami. Neskôr všetkých prednostov okresných úradov minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) odvolal a vymenoval nominantov strany. Eštok pripomína, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) vtedy tvrdil, že to je tá posledná úroveň, ktorú bude politickou nomináciou. Zrazu ale poslanci za OĽaNO prichádzajú s novelou, podľa ktorej bude môcť minister odvolať vedúcich odborov na úradoch.

 

„Lebo „je dôležité dať šancu novým, kvalitným úradníkom“. Rozumej – treba dať šancu tým našim. Tí doterajší za nič nestáli. OĽaNO je jeden antidemokratický valec, ktorého protiústavné a protiprávne praktiky už začínajú byť silnou kávou aj pre jeho koaličných partnerov. Ak chcú tento valec zastaviť, môžu sa ukázať hneď pri tejto novele. Ak za ňu znova poslušne zdvihnú ruky, budú čistými spolupáchateľmi ďalších čistiek, ktoré sa idú na okresných úradoch odohrať,“ myslí si Eštok.

 

Postup hnutia OĽaNO kritizuje aj poslanec Richard Raši (Hlas-SD), ktorý hovorí o „čistkách v štátnej správe“. Nový návrh poslancov za OĽaNO aj podľa neho umožní novým prednostom vymeniť všetkých riaditeľov odborov a pozamestnávať svojich kamarátov a straníckych nominantov. „Sú ministerstvá, ktoré si už neplnia svoju funkciu, dokonca nie sú schopné robiť veci podľa zákona. Nikto ich však netrestá, pretože v koalícií ruka ruku myje a ľudia vďaka núdzovému stavu nemôžu protestovať. Preto jedinou možnosťou, ako zastaviť nebezpečnú ústavnú väčšinu 95 hlasovacích automatov, ktorú má Matovič k dispozícií, je referendum o predčasných voľbách,“ reagoval Raši na spomínaný  návrh.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak