Type to search

POLITIKA

Čaputová HROMŽÍ a konfrontuje vládu: TOTO odkazuje Matovičovi s Krajčím!

„Netušíme, koľko ľudí prichádza do nemocníc ako noví pacienti, nevieme, koľko ľudí odchádza. Sme v dátovom pekle,“ uviedol matematik Richard Kollár.


Prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s lekármi, vedcami a epidemiológmi prehovorila na tlačovej konferencii aktuálnej situácii na Slovensku, ktorá je podľa nej mimoriadne závažná. Zdôraznila, že Slovensko je aktuálne lídrom celosvetového rebríčka v tempe umierania na vírus a tiež upozornila, že sme prekročili hranicu 6 000 úmrtí.

 

Do budúcna je podľa nej a odborníkov potrebné precíznejšie trasovanie, zvýšenie kontroly dodržiavania opatrení, zvýšiť kapacity PCR testovania a nepreceňovať antigénové testy. „Pandémia je výsostne odborná, nie politická otázka,“ uviedla prezidentka s tým, že je vo veci vírusu potrebné počúvať predovšetkým vedcov. Povedala tiež, že je nutné robiť veci, ktoré sú overené. „Menej sa, prosím, venujme experimentom.“

 

Prezidentka sa v minulosti vyjadrila k tomu, že by premiér Igor Matovič mal prehodnotiť, či nepredá velenie niekomu inému v súvislosti na zlé epidemiologické výsledky. „Myslím si, že nejakým spôsobom zreflektovať situáciu je nevyhnutné,“ odpovedala dnes prezidentka na otázku, či by mali premiér a minister zdravotníctva Marek Krajčí vyvodiť politickú zodpovednosť.  Dodala, že odpoveď na vyvodenie zodpovednosti či už premiéra alebo ministra zdravotníctva môže dať len vládna koalícia.

 

Matematik Richard Kollár povedal, že analytici nemajú základné kľúčové dáta o epidemiologickom stave na Slovensku. „O vývoji vírusu na Slovensku nevieme takmer nič. Netušíme, koľko ľudí prichádza do nemocníc ako noví pacienti, nevieme, koľko ľudí odchádza. Sme v dátovom pekle,“ uviedol Kollár.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak