Type to search

SPRÁVY

Ľudia umierajú ZBYTOČNE: “Matovič nás nepočúva!” Vedci povedali pravdu o vláde

Vedci sú unavení, nahnevaní a frustrovaní. Niekoľkodňové rozpravy vlády a konzília odborníkov dali verejnosti nádej v lepšie časy. Bohužiaľ, počínanie Igora Matoviča žiaden veľký prevrat nezaznamenalo. Desiatky rád, ktoré od vedcov dostal, očividne zmietol zo stola.


“Sme veľmi sklamaní, že hoci spoločné odporúčania odborníkov vláda schválila , doteraz reflektovala len malú časť týchto návrhov a mnohé z opatrení ani nekomunikovala verejnosti,“ vravia vedci prostredníctvom facebookového profilu Veda pomáha.

 

Od prvého prípadu na Slovensku prešiel celý rok. Doposiaľ sme však nenašli tú správnu cestu, ako postupovať v boji s pandémiou. Podľa viacerých vyjadrení odborníkov je cesta pomerne jasná, bohužiaľ, ich hlas v porovnaní s tým vládnym nie je dostatočne počuť.

 

“Vyzývame preto vládu, aby bezodkladne začala uskutočňovať spoločne dohodnuté opatrenia s jasným určením termínov a metodiky vyhodnotenia ich účinnosti. Upozorňujeme, že navrhované opatrenia dokážu dostatočne ovplyvniť situáciu na Slovensku len s oneskorením,“ píšu vo vyhlásení.

 

Nechcú sa nechať zatiahnuť do vládnych hier. Tá musí niesť za svoje skutky a zlyhania zodpovednosť a nepokúšať sa ju prenášať na ramená iných. „Odmietame byť súčasťou pokusov o prenesenie zodpovednosti za aktuálny krízový stav. Manažment pandémie zlyhal už vo fáze prípravy v lete 2020 a doteraz nie je optimálny,“ konštatujú rozhorčene a dodávajú, že aj napriek minimálnemu priamemu vplyvu na rozhodnutia vlády, sa snažia formulovať odporúčania a upozorňovať na nedostatky opatrení. „Čím skôr sa podarí efektívne opatrenia aplikovať v praxi, tým je väčšia šanca, že sa skôr zlepší situácia v našich nemocniciach.“


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak