Type to search

POLITIKA

Radičová má toho dosť a PREHOVORILA: Neuveríte, čo VYTIAHLA na Matoviča!

Premiér Igor Matovič má za sebou stretnutie, ktoré by ešte pred mesiacom čakal málokto. Na Úrad vlády si v utorok pozval odborníkov, ktorých iba nedávno označil za hlupákov. Majú mu pomôcť nájsť účinné riešenia na boj proti pandémii. Bývalá premiérka Iveta Radičová krúti hlavou a a doslova zaťala do živého.


Radičová si myslí, že takéto správanie premiéra proti odborníkom je neprípustné: „Opatrenia komunikuje tak, že hľadá vinníkov. Raz sú to médiá, potom odborníci. Taký útok na vedcov si nikto v žiadnej krajine nedovolí. Najskôr im nadáva a potom ich volá.“ Expremiérka si myslí, že zvolanie konzília odborníkov je na mieste a mali by sme využiť aj skúsenosti z iných krajín, ktoré sú v boji s pandémiou úspešnejšie.

 

Expremiérka vidí ako problém v boji s koronavírusom aj spôsob prezentovania niektorých nariadení: „Jeden rozmer sú vecné riešenia a druhý spôsob komunikácie. Ak pokyny nie sú jasné, zrozumiteľné a nekomunikuje sa to ako s rovnocenným partnerom, tak je nesmierne ťažké domáhať sa obmedzenia mobility a disciplíny.“ Radičová si myslí, že pre úspešný boj s pandémiou sú dôležité jasné pravidlá, funkčná štátna správa a dôvera občanov k vláde. Tá vraj však na Slovensku radikálne klesá.

 

Zvolanie odborníkov kvituje aj sociologička Silvia Porubänová: „Premiér chce vyslať signál, že počúva, je ochotný a schopný prijať iné názory, predstavy a návrhy, dáva priestor kompetentným.“ Podľa sociologičky však premiér asi aj dúfa, že ústretovým postojom odvráti časť kritiky za nezvládanie pandémie, ktorá sa zatiaľ väčšinovo sústreďuje práve naňho. Politológ Radoslav Štefančík poukazuje na nekonzistentnosť Matoviča: „Mnohé jeho vyjadrenia sú nelogické a proti zdravému rozumu.“


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak