Type to search

POLITIKA

Kolíková prilieva benzín do ohňa: Bolestivá pravda o Lučanskom a TOTO odkazuje Ficovi!

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik máj 10

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) je pripravená čeliť návrhu na vyslovenie nedôvery a zodpovedať všetko potrebné.



Vyhlásila to v pléne Národnej rady (NR) SR na začiatku diskusie k návrhu na jej odvolanie. Kritizovala odôvodnenie Smeru-SD, návrh považuje za zúfalé kopanie šéfa strany Roberta Fica, ktorý chce “dostať kamošov z väzby”. Ostro sa ohradila voči očierňovaniu svojej rodiny v súvislosti so zákazkami rodinných firiem. “Považujem za chrapúnstvo spôsob, akým sa očierňuje moja rodina,” zdôraznila. Návrh na vyslovenie nedôvery Kolíkovej predniesol v pléne Ladislav Kamenický (Smer-SD). Ministerku kritizoval napríklad za reformu súdnej mapy. Ide podľa neho o spôsob, ako sa zbaviť nepohodlných sudcov. Spomenul tiež spoločnosť MK real a pochybnosti okolo rodinných firiem Kolíkovcov.

Kolíková reagovala na jednotlivé časti odôvodnenia návrhu. Odmieta, že by sa reformou súdnej mapy chcela zbavovať sudcov. Hovorí, že súdna mapa má prispieť k zefektívneniu justície, umožniť lepšie ohodnotenie justičného personálu a ich kariérneho rastu. Za lož označila aj to, že má na reformu ísť 300 miliónov eur. Takáto suma do justície podľa nej nepôjde ani z fondu obnovy a hoci sú v ňom vyčlenené financie pre spravodlivosť, súvisia i s potrebou digitalizácie a modernizácie súdov. Deklarovala, že pri reforme budú podporovať budovy, v ktorých už súdy sú, a budú ich modernizovať.

 

Vyjadrila sa aj k úmrtiu exprezidenta polície Milana Lučanského. Priznala, že v oblasti prevencie samovrážd vo väzení sa dá niečo zlepšiť. “Keď je človek presvedčený, že takto ukončí svoj život, nedá sa tomu zabrániť, aj keby ste ho monitorovali 24 hodín,” uviedla a poukázala na to, že nie všade môžu byť kamery. Pripomenula, že zriadila komisiu na prešetrenie úmrtia a nepreukázalo sa cudzie zavinenie. Tvrdí, že maximum urobili príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže aj v prípade úmrtia advokáta Ľubomíra Krivočenka. Vyjadrila ľútosť nad oboma úmrtiami.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak