Type to search

POLITIKA

Čaputová sa vyfarbila: Takto chce SABOTOVAŤ referendum o predčasných voľbách!

Peter Pellegrini odovzdal takmer 600 000 podpisov vyjadrujúcich vôľu voličov v nové parlamentné voľby. Kancelária prezidentky Slovenskej republiky prijala dokumenty od Pellegriniho v plnej zostave Hlasu-SD, pričom politik dodal: “Takúto hroznú, nenávidenú vládu občanmi Slovenskej republiky sme tu ešte v histórií nemali,” povedal líder mimoparlamentnej strany.


Prezidentka sa v stredu 12. mája vyjadrila k obdržaným hárkom, pričom obavy aktérov o zdržiavaní referenda nenaplnila: “Dôvody na vypísanie referenda považuje relevantný počet občanov za vážne. K vôli občanov vyjadrenej v petícii mám úctu a pristupujem k nej maximálne zodpovedne. Aj preto som rada, a ďakujem za to zamestnancom a zamestnankyniam prezidentskej kancelárie, že sme dokázali overiť platnosť dostatočného počtu podpisov veľmi rýchlo – za jeden týždeň,” zaujala stanovisko prezidentka SR Zuzana Čaputová.

 

Zuzana Čaputová sa rozhodla s otázkou obrátiť na Ústavný súd, aby o prípadnom výsledku hlasovania nevznikli žiadne pochybnosti zo strany tých, ktorým by sa výsledok nepáčil: “Považujem za svoju ústavnú povinnosť zabezpečiť, aby referendum nesprevádzali žiadne pochybnosti a aby jeho výsledok nemohol byť napadnuteľný. Rozhodla som sa preto obrátiť na Ústavný súd SR s otázkami, ktoré pomôžu raz a navždy tieto nejasnosti odstrániť,” informuje o ďalšom kroku prezidentka.

 

Ak bude stanovisko Ústavného súdu kladné, prezidentka nemá v pláne využiť celú zostávajúcu časť lehoty a referendum vyhlási tak, aby sa mohlo konať ešte v septembri. Zároveň avizuje, že referendum by počas letných prázdnin mohlo byť z hľadiska odcestovanosti obyvateľov nevhodné.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak