Type to search

POLITIKA

Fico VYPENIL a vyzýva Hegera: Občania musia vedieť pravdu! TOTO premiérovi rozviaže jazyk

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 25

Rokovanie, aké na Slovensku nemá obdobu! To zorganizoval v pondelok premiér Eduard Heger (45) v špeciálnej miestnosti SIS zabezpečenej proti odpočúvaniu. Okrem premiéra sa ho zúčastnila prezidentka, najdôležitejší predstavitelia prokuratúry, policajný prezident, šéf inšpekcie ministerstva vnútra, riaditeľ SIS, šéf parlamentu, ministerka spravodlivosti a minister vnútra.


Fico chce preto zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu, na ktorej má Heger vysvetliť dôvody tajnej schôdzky. Opozičný Hlas Petra Pellegriniho (45) vo svojom stanovisku uviedol, že stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu a šéfov kľúčových orgánov s vedením SIS v utajenom režime a miestnosti zabezpečenej proti odpočúvaniu prehlbuje podozrenie, že koalícia zneužíva orgány činné v trestnom konaní na politický boj. „Hlas vyzýva Hegera ako organizátora tejto tajnej schôdzky, aby informoval občanov o podstate stretnutia,“ píše sa v stanovisku Hlasu. Podľa bývalej predsedníčky vlády Ivety Radičovej (64) sa stretnutie tohto typu uskutočnilo prvý raz a na dôvody takéhoto formátu sa treba pýtať priamo premiéra Hegera.

 

Premiér však nevidí na takomto stretnutí nič problémové. „Držíme sa kréda, ktoré sme občanom sľúbili, že pred zákonom sme si všetci rovní a pre nikoho neplatia žiadne výnimky. Presne v tomto duchu a s týmto cieľom sa na pôde SIS uskutočnilo pondelkové pracovné stretnutie,”konštatoval. Rokovanie označil za prospešné a nevylučuje, že sa obdobný formát takýchto stretnutí uskutoční aj v budúcnosti. Boj s organizovaným zločinom a korupciou, ktorý podľa Hegera zapustil na Slovensku hlboké korene, si vyžaduje, aby každá štátna inštitúcia dôsledne plnila svoje úlohy vymedzené zákonom. „Taktiež, aby vedúci predstavitelia v týchto inštitúciách v súlade so svojimi kompetenciami navzájom spolupracovali,” podotkol.

 

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník (58) tvrdí, že rokovanie, ktoré bolo iniciované premiérom Eduardom Hegerom (45) nie je obvyklé. „Z toho stretnutia asi vzišli nejaké rozhodnutia, ktoré začnú tento štát dávať do poriadku,“ dodáva Zábojník. Otázne však podľa analytika je, či táto infekcia, ktorá vraj zasiahla široké spektrum štátnych inštitúcií a bezpečnostných zložiek nezasiahla až po niektorých ústavných činiteľov.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak