Type to search

POLITIKA

PASCA na Sulíka a Matovič v hlavnej úlohe! NOVÁ koaličná kríza na spadnutie

Edita Silna
Edita Silna nov 16

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) už stihol predstaviť dve časti novej daňovej reformy. Tá vo veľkej miere zasahuje do zdaňovania práce, alebo do prídavkov na dieťa.

Problémom však je, že reforma je opäť predstavovaná verejnosti skôr ako koaličným partnerom a hrozí tak napríklad ďalší konflikt medzi Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). Veľmi prívetivý k novým reformám nebýva ani predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Aj keď Kollár vo večernom spravodajstve RTVS tvrdí, že nápady Matoviča Sme rodina podporí.

Samotný Matovič v nedeľu predstavil prvú časť reformy, ktorá sa týka zmien v prídavkoch na dieťa. Tie sa majú zvyšovať na 30 eur, resp. 50 eur po 18. roku života dieťaťa, ak toto dieťa ide na denné vysokoškolské štúdium. Na krúžky a doučovanie sa príspevok zvýši z 12 eur na 70 eur, daňový bonus z maximálne 46 eur na 70 eur. Rekreačný bonus sa podľa Matoviča zvýši zo 6 eur na 30 eur.

Reformy, ktoré momentálne stoja a vláda nevie nájsť v parlamente dostatok hlasov na ich schválenie, stroskotávajú aj preto, že o nich koaliční partneri nerokujú predtým, ako s nimi predstúpia pred verejnosť.

Táto reforma, zdá sa, nie je výnimkou. Richard Sulík sa vo víkendovej relácii RTVS O 5 minút 12 vyjadril, že návrh ministra financií zatiaľ nevidel. Už z logiky veci je však jasné, že takáto reforma, ktorá bude stáť približne 1,2 miliardy eur, by jednoznačne mala byť konzultovaná určite aj s ministrom hospodárstva.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak