Type to search

POLITIKA

Naď schytal v diskusii facku! “Snažíte sa o to, aby sem prišli cudzie vojská na 10 rokov!”

Edita Silna
Edita Silna jan 06

Zmluva o obrannej spolupráci Slovenska s USA vyvoláva rozpor. Pripomienky má aj generálna prokuratúra. O čom táto zmluva je a čo môže priniesť Slovensku? Prečo s ňou niektorí nesúhlasia? V relácii Téma dňa diskutovali Marián Kéry, Juraj Krúpa, Vladimír Bilčík a Eduard Chmelár.

Generálna prokuratúra predložila k návrhu zmluvy viac ako 30 pripomienok. Podľa Krúpu to môze vyvolať otázniky, no verí, že zmluva bude napokon schválená. Je zároveň presvedčený o tom, že minister obrany Jaroslav Naď a minister zahraničných vecí Ivan Korčok budú vedieť všetky otázky zodpovedať.

Kéry sa však obáva o suverenitu štátu. Pre Smer je tento návrh neprijateľný. Krúpa mu pripomenul nákup stíhačiek F16, ktorý sa uskutočnil ešte za predošlej vlády. “Dostali sme sa do situácie, keď musíme modernizovať naše letiská,” dodal s tým, že zmluva s USA jasne definuje bilaterálnu obrannú spoluprácu.

“Jedna vec je plniť si záväzky ako člen NATO, iné je ísť nad rámec a urobiť takúto zmluvu medzi Slovenskom a USA. Vláda Smeru nikdy takúto zmluvu nepodpísala. 100 miliónov nám stojí za to, aby sme sa vzdali suverenity? Snažíte sa o to, aby sem prišli cudzie vojská na 10 rokov,” uviedol Kéry.

Krúpa reagoval s tým, že sú to rozprávky. “Zmluva jasne definuje, čo je prečin alebo trestný čin, definuje aj to, keď sa niečo stane vo výkone služby vojaka alebo mimo nej. Keby bol mimo služby, spadá pod našu jurisdikciu, budeme to vyšetrovať my,” spresnil. O žiadnu suverenitu podľa neho nikto nepríde.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak