Type to search

ZAHRANIČIE

Šéf Pfizeru si nedal pozor, internetom sa šíri video! Očkovaní ostali v šoku

Edita Silna
Edita Silna feb 06

Internetom sa šíri video Alberta Bourlu, ktoré malo byť vytrhnuté z kontextu.

„Vieme, že dve dávky vakcíny ponúkajú veľmi obmedzenú ochranu, ak vôbec nejakú.“ Znie to ako z príspevku antivaxerov na sociálnych sieťach, prípadne vyjadrenia rôznych odporcov očkovania, ktorí sa na protest zgrupujú vo viacerých mestách Európy.

V skutočnosti však takúto vetu v krátkom videu vyslovil šéf spoločnosti Pfizer Albert Bourla; šíriac sa internetom vyvolala enormnú pozornosť. Hlavný predstaviteľ výrobcu vakcín tak spochybnil vlastný produkt. 

„Ak je toto video legitímne, musí niekde zaznieť alarm, nie?,“ reagoval napríklad v príspevku na Twitteri 41-ročný vodič autobusu z Quebecu Jerome.

Pre BBC News povedal, že vo všeobecnosti bol opatrný vo veciach, ktoré videl online. „Bolo mi jasné, že malý klip by sa asi nemal brať do úvahy pri formovaní môjho záveru,“ skonštatoval, no zároveň dodal: „Bol som naozaj prekvapený a šokovaný, viete, skoro som nemohol uveriť tomu, čo som počul.“

No pri ďalšom pohľade na video si Jerome uvedomil, že pravda je niekde inde. Video bolo zrejme vytrhnuté z kontextu, pričom klip bol len malou súčasťou dlhšieho rozhovoru pre Yahoo Finance, v ktorom A. Bourla diskutoval o vysokej miere infekcií v protipóle s účinnosťou vakcín voči omikronu. Vždy, keď sa objaví nový variant, očkovacie látky nemusia zabrať a výrobcovia musia vyvíjať nové verzie.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak