Type to search

POLITIKA

Matovič dal Sulíkovi ultimátum, inak POVALÍ vládu!

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 12

Týždeň času navyše sa rozhodol dať strane SaS podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič do predloženia balíčka súvisiaceho s pomocou rodinám na vládu. V dnešnom vyhlásení tak minister reagoval na písomné stanovisko strany SaS, že to vetujú s tým, že súhlasia síce s predložením balíčka, ale budú vetovať všetky zdroje príjmov. Podľa Matoviča je v návrhu dodatočné zdanenie firiem podnikajúcich na základe licencie a nie najúspešnejších firiem, ako tvrdí Richard Sulík.

„Rozhodli sme sa, že strane dáme ešte týždeň. Chceme ich pozvať do budovy MF SR. Nechceme, aby sme na konci boli iba tri koaličné strany, ktoré chcú pomôcť rodinám a jedna koaličná strana, ktorá chce bojovať za oligarchov, zbohatlíkov a bohaté firmy,” dodal minister financií.

V tomto návrhu sú podľa Matoviča návrhy na zvýšenie daní, ktoré sa bude týkať približne 100 firiem. „Nie je pravda to, čo tvrdí Richard Sulík, že ide o 100 najúspeš­nejších firiem. Chceme zdaniť firmy, ktoré podnikajú na základe licencie, ktoré už dnes platia odvod z regulovaných subjektov,” objasnil s tým, že ide o firmy, ktoré nemajú dokonalý konkurenčný trh, majú konkurenčnú výhodu a zisky nad 3 mil. eur.

„Tvrdiť to, že zavedenie daňového bonusu okradne každého pracujúceho, ktorý zarába menej ako minimálnu mzdu, je klamstvo,” doplnil podpredseda vlády k zavedeniu daňového bonusu.

„Súhlasíte, že niekomu postavíte dom, ale nedáte mu ani tehlu,“ reaguje Matovič na Sulíkové vyjadrenia. Veľmi ho mrzí, že SaS sa ako tvrdí šéf rezortu financií rozhodli byť „advokátmi bohatých a hádzať rodiny s deťmi cez palubu,“ pričom podľa jeho slov slovenské rodiny s deťmi sú najväčšia disproporcia s porovnaní s ľudmi, ktorí už nepracujú.

„Dnes vašu pomoc potrebujú rodiny s deťmi, nie Geissenovci. Ak sa nám to nepodarí s vami, urobíme všetko preto, aby sme to zvládli aj bez vás,“ uzatvára tlačovú besedu Matovič, s tým, že vyzval SaS, aby sa vrátili k spoločnému záväzku, že Slovensko je prorodinný štát.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak