Type to search

DOMÁCE POLITIKA

“Tlak, ktorý na nás neustále vyvíja vláda, vnímam ako hrozbu.” Sudkyňa Kosová šla s pravdou von

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky júl 26

Slovensko má v oblasti justície stále čo dobiehať. Vyplýva to zo správy Európskej komisie o stave právneho štátu, ktorá hodnotí kroky, ktoré sa v tejto oblasti u nás za posledný rok udiali. Je síce faktom, že niektoré reformy sú vnímané pozitívne, mnohé iné ale odporúča komisia ešte zmeniť.

Zaujímavosťou je, že v porovnaní s ostatnými rokmi poklesla viera v nezávislosť súdov a sudcov. Znamená to, že stále menej ľudí dôveruje našim súdom. A to aj napriek zmene vlád, po ktorej tak verejnosť volala. Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a členka Súdnej rady Marcela Kosová v relácii RTVS Z prvej ruky vidí za týmto výsledkom viacero faktorov. Upozornila však na ten z jej pohľadu podstatný. „Hlavným dôvodom je zasahovanie, alebo tlaky zo strany vlády a politikov. Takéto niečo je vnímané ako hrozba,“ uviedla v debate.

Sudkyňa otvorene pomenovala najväčší problém slovenského súdnictva.  „Samotní sudcovia cítia nevhodný tlak zo strany médií, čo sa týka rozhodovania prípadov. Nezávislosť nerešpektujú nielen média, ale aj politici a predstavitelia vlády,“ uviedla v debate. Podľa nej na dôveryhodnosti súdnych rozhodnutí vôbec nepridáva nevhodné a neslušné komentovanie samotných sudcov, alebo ich rozhodnutí. „To, ako sa dezinterpretujú rozhodnutia súdov, nepridá to na pohodlnosti rozhodovania,“ skonštatovala sudkyňa. Faktom je, že sa zo strany médií aj politikov stalo zvykom komentovať jednotlivé procesy, postupy aj verdikty najmä v citlivých kauzách.

Európska komisia vo svojej správe na druhej strane ocenila posilnenie právomocí Súdnej rady, či reformu súdnej mapy. Tá sa v niektorých častiach opierala práve o odporúčania Komisie pre efektívnu justíciu. Pozitívne je vnímaný aj vznik Najvyššieho správneho súdu, či Úradu pre správu zaisteného majetku. „Z hľadiska legislatívnych opatrení je to posun vpred. Podstatné je, na akej spoločenskej báze sa táto legislatíva prijíma. V tomto vidím veľké pozitívum,“ okomentoval prijaté opatrenia prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Sudkyni Kosovej sa ale nepozdáva, že komisia vo väčšine hodnotení čerpala z informácií, ktoré jej poskytlo ministerstvo spravodlivosti, ovládané ministerkou Kolíkovou.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak