Nikto nevie dať Slovákom toľko, koľko im politici dokážu sľúbiť. Avšak len na papieri, prípadne formou memoránd, ktoré sa stali obľúbenou marketingovou formou Hegerovej vlády takmer vo všetkých rezortoch. Sľubov aj v oblasti energetiky padlo za posledné mesiace viac.

Bežní ľudia však čím skôr očakávajú riešenia ich reálnych problémov, a to, ako im štát bude kompenzovať vysoké ceny energií, keďže ich peňaženky na to nestačia už dnes.

Ešte vo februári 2022 vláda Eduarda Hegera podpísala so Slovenskými elektrárňami (SE) memorandum, ktorými chce stabilizovať ceny elektriny na najbližšie dva roky pre domácnosti. Koncom júna sa ukázalo, že zvýhodnená cena silovej elektriny 61,21 eura za megawatthodinu (MWh) bude obmedzená výškou spotreby do štyroch megawatthodín. Nad tento limit bude cena elektriny oveľa vyššia.

Ani opatrenia v oblasti cien energií, ktoré štát stále len chystá na papieri, však nemusia v praxi stačiť. Už v súčasnosti badať, že enormne rastú. A navyše, rásť ešte budú. 

Regulované ceny energií sa bez dodatočných opatrení štátu zvýšia v budúcom roku na viac ako dvojnásobok, upozornil na to 22. júla 2022 Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).