Type to search

POLITIKA

Ochrana životného prostredia podľa Budaja: Na ochranu korytnačky odkepol STOTISÍCE neziskovke

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky júl 27

Ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Budaja z OĽaNO má na krku ďalší škandál.

Po problémoch s premnoženými medveďmi by mal opäť vysvetľovať dotácie, ktoré envirorezort rozdal. Budaj už pritom čelil odvolávaniu v parlamentu, pretože prerozdelil štedré dotácie straníckym kolegom, či priaznivcom.

Zdá sa, že na ministerstve životného prostredia si pozor na to, komu a načo rozdelia peniaze, veľmi nedávajú. Pozornosť najnovšie upútalo rozhodnutie Slovenskej agentúry životného prostredia ešte z roku 2021.

Tá odklepla státisíce eur z eurofondov neziskovke na ochranu korytnačky. Podľa údajov z centrálneho registra zmlúv, na ktoré upozornil portál 40plus.sk, podpísala „Budajova“ agentúra zmluvu s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením na dotáciu vo výške 652-tisíc eur. Peniaze majú byť použité na ochranu korytnačky močiarnej na vybraných lokalitách južného Slovenska – konkrétne v obci Marcelová a Zlatná na Ostrove.

Projekt má trvať 46 mesiacov, teda necelé štyri roky. Viac ako 300-tisíc eur z danej sumy, teda polovica, je vyčlenených na mzdy iba štyroch ľudí. Odborný koordinátor zhltne až 127-tisíc eur, čo predstavuje mesačný plat viac ako 2700 eur. Expert, pomocný terénny pracovník a projektový manažér si rozdelia zvyšok – v priemere 1200 eur na hlavu.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak