Type to search

POLITIKA

Predvolebná korupcia alebo podplácanie voličov? Matovič dostal ĎALŠÍ “geniálny” nápad

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky júl 28

Dá sa povedať, že nášmu ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO) v poslednej dobe “ide karta” nových nápadov, s ktorými však nie vždy všetci súhlasia.

O Matovičovom zámere informoval web RTVS. Má ísť o desaťpercentnú zľavu z poplatkov štátu. Matovič si od tohto nápadu vraj sľubuje vyššiu účasť vo voľbách a potrebná legislatíva je už vraj podľa ich informácií pripravená.

Aj keď je zrejme nadšenie z nového nápadu v OĽaNO veľké, nie je také veľké aj vo zvyšku koalície a dokonca padajú hlasy, že by mohlo ísť o istý druh podplácania voliča. Zaujímavosťou je, že práve spomínaný nápad bol v predvolebnom programe OĽaNO, no napriek tomu sa neocitol v programovom vyhlásení vlády.

Politológ Jozef Lenč sa vyjadril k tejto novinke a upozorňuje, že takýto krok je mimoriadne populistický a voliči ho môžu dokonca vnímať ako úplatok. “Nemyslím si, že by mal štát realizovať činnosť, ktorá by ľudí nútila ísť k voľbám,” myslí si Lenč.

Inak to nevidia ani v koaličných Za ľudí a Sme rodina. Neplánujú totiž takýto nápad podporiť. “Prečo by sme mali ľudí korumpovať? To mi pripomína slovenské ankety či hlasovania, ak ľuďom nesľúbite za to možnosť vyhrať auto, nezahlasujú, ale voľby sú iný prípad. To je ústavné právo, nie povinnosť a určite nie sme za to, aby sme si účasť vo voľbách kupovali,” vyjadril sa pre televíziu predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak