Type to search

POLITIKA

Matovič si našiel nový “bankomat”. Peniaze nevkladá, iba vyberá – a doplatíme na to my všetci

Vláda sľúbila všetkým zamestnancom verejnej správy jednorazový príspevok vo výške 500 eur. Na pompéznej tlačovej konferencii to ešte koncom júna ohlásil predseda vlády Eduard Heger spoločne s ministrom financií Igorom Matovičom z OĽaNO. Čo však nepovedali, je, že v prípade zamestnancov samospráv, to budú musieť zaplatiť obce a mestá z vlastného vrecka. Peniaze im však štát na tento ich výmysel nedá.

„Budú to mimoriadne zdroje, ktoré zatiaľ v rozpočte nemáme. Ja sa budem snažiť od teraz zabezpečovať zdroje bez toho, aby ľudia boli svedkami konfliktov,“ odpovedal Matovič na otázky, odkiaľ chce štát na príspevky vziať peniaze ešte v júni. A časť z nich aj našiel. Ale nie vo svojej kase. Riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák v relácii TA3 Tak takto?! Vyhlásil, že štát si robí z miest a obcí bankomat. Ministerstvo financií (MF) SR odmietlo kritiku.

Financmajster volanie miest a obcí, ktoré už dnes bojujú s nedostatkom financií, nepočúva. Práve naopak. Odkázal im, že samosprávy majú viac príjmov, ako očakávali a preto päťstoeurové príplatky dokážu svojim zamestnancom zaplatiť. Je síce fakt, že obciam sa podarilo na podielových daniach vyzbierať viac peňazí, rovnako však vzrástli aj ich výdavky. „Minister financií povedal iba polopravdu,“ skonštatoval Kaliňák v diskusii. Zamestnancami samospráv sú napríklad učiteľky v škôlkach, úradníci, vychovávatelia v školských kluboch, kuchárky, zamestnanci v domovoch sociálnych služieb, mestskí policajti a mnoho ďalších. Vládou navrhovaný príspevok bude obce stáť z ich rozpočtu 74-miliónov eur. „Cez prázdniny si musia sadnúť zastupiteľstvá, zoškrtať výdavky, možno odstúpiť z eurofondových projektov,“ uviedol šéf ZMOS-u.

Podľa neho je nehorázne, že samosprávy sú nútené pripravovať vyrovnané rozpočty rok dopredu a následne sú nútené ich celé upravovať. „Rozpočet sa stal trhací kalendár. Samosprávy dnes škrtajú a budú škrtať,“ zdôraznil Kaliňák. Pripomenul, že tak, ako sa zvyšovanie cien vo všetkých sektoroch dotýka domácnosti, ľudí a firiem, ovplyvňuje aj chod samospráv. „Tak ako nám rastú osobné náklady, je jasné, že nám musia rásť aj verejné výdavky.“ Obce sa musia popasovať podľa neho so zvyšovaním cien stavebných materiálov. K pôvodne vysúťaženým cenám vraj dochádza k nárastu až 120 miliónov eur. Aj v tomto prípade požiadali o pomoc a radu štát, odpoveď dodnes nedostali.

Pri náraste cien energií počítajú už dnes so sumou 110 miliónov navyše. Valorizácia budúci rok zasa spôsobí, že samosprávy budú musieť nájsť približne 165 miliónov eur navyše iba na mzdy zamestnancov. „Ministerstvo financií nedomýšľa vážnosť situácie,“ varoval riaditeľ združenia.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak