Type to search

POLITIKA

Bezradný Mikulec trieska po stole! “Prichádza k nám k viac migrantov…!”

Česká strana podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) nedodržiava readmisnú dohodu a výsledkom toho je situácia, že momentálne k nám od nich prúdi viac migrantov. Za najdôležitejšie teraz považuje aktívne rokovania s českou stranou.

“Nemôžeme fungovať takýmto spôsobom, keď readmisná dohoda nie je dodržiavaná,” uviedol po stredajšom rokovaní vlády. Priblížil, že rokovania s Českom pokračujú, na budúci týždeň sú podľa jeho slov zvolané rokovania na expertnej úrovni. Mikulec tiež komunikuje so zástupcami Európskej komisie. “Riešime tieto veci na úrovni EÚ, lebo potrebujeme zabezpečiť vonkajšiu hranicu schengenu. Ak sa to podarí, potom nepotrebujeme mať také vnútorné opatrenia, aké máme teraz na hraniciach,” podotkol.

Policajné hliadky sú podľa Mikulca posilňované na základe aktuálnej situácie. “Práve preto, že síl a prostriedkov je obmedzený počet, požiadali sme o pomoc aj ozbrojené sily,” uviedol. Vláda v stredu schválila možnosť využiť denne do 100 príslušníkov na pomoc policajnému zboru. “Spoločné hliadky budú na posilnenie v regiónoch, kde je to potrebné,” doplnil. Nevie, či bude v budúcnosti treba denne viac príslušníkov ozbrojených síl. “Boli by sme radi, aby to nebolo potrebné, preto vyvíjame všetko potrebné úsilie na to, aby sa zlepšila situácia na vonkajšej hranici a aby sa zmiernil prílev, ktorý ide z maďarsko-srbskej hranice,” skonštatoval s tým, že dôležitú úlohu hrajú aj rokovania EÚ so Srbskom a Tureckom.
sk_SKSlovak
sk_SKSlovak