Type to search

ZAHRANIČIE

Európska komisia dnes ZAŽALOVALA Slovensko! Prípad siaha až do roku 1999

Európska komisia (EK) zažalovala Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie za to, že nerekultivovalo a neuzavrelo niekoľko starých skládok. Je to v rozpore s požiadavkami smernice EÚ o skládkach odpadov z roku 1999, informuje spravodajca TASR v Bruseli. Má sa to týkať 21 skládok.

Členské štáty mali podľa smernice uzavrieť staré skládky do 16. júla 2009, pred uzavretím sa tiež mali rekultivovať. Výnimkou boli prípady, keď sa povolila ďalšia prevádzka skládky na základe primeranej úpravy.

Z dôvodu nesúladu so smernicou EK v apríli 2017 zaslala Slovensku formálnu výzvu, po ktorej v marci 2019 nasledovalo odôvodnené stanovisko. Slovensko odvtedy niekoľko nevyhovujúcich skládok uzavrelo a ďalšie obnovilo a opätovne povolilo.

Európska komisia (EK) zažalovala vo štvrtok Slovensko a Bulharsko za to, že do svojich vnútroštátnych právnych predpisov nezaviedli smernicu EÚ o energii z obnoviteľných zdrojov. Slovensko zároveň musí správne zaviesť právne predpisy EÚ o radiačnej ochrane, informuje spravodajca TASR.

Komisia v rámci svojho pravidelného mesačného balíka právnych konaní voči členským štátom postúpila prípady Slovenska a Bulharska na Súdny dvor EÚ so žiadosťou o uloženie pokút za ich nezavedenie predmetnej smernice o obnoviteľnej energii z roku 2018. Tú členské štáty mali transponovať do 30. júna 2021.

Slovensko má dva mesiace na to, aby odstránilo nedostatky zistené eurokomisiou. V opačnom prípade môže EK rozhodnúť o postúpení Slovenska na Súdny dvor EÚ aj v tomto prípade.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak