Type to search

POLITIKA

Pellegrini PODPORIL poslanie našich stíhačiek MIG-29 na UKRAJINU

Prípadný vývoz stíhačiek MiG-29 podporuje aj strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD), ktorá to uviedla v reakcii na tlačovú konferenciu povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) a šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO).

Jediná podmienka strany Hlas-SD je, aby akákoľvek vojenská pomoc Slovenskej republiky pre Ukrajinu spĺňala dve základné podmienky – nesmie byť ohrozená obranyschopnosť samotnej SR a pomoc musí byť súčasťou kolektívneho rozhodnutia na úrovni NATO a Európskej únie. Týka sa to aj vývozu stíhačiek MiG-29. „Hlas-SD od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine zdôrazňuje, že náš bezprostredný sused má právo na obranu pred ruskou inváziou vrátane zahraničnej vojenskej pomoci, ktorá je v tomto prípade plne v súlade s Chartou OSN,“ hovorí Peter Pellegrini.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok 9. februára na samite v Bruseli oficiálne požiadal predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽaNO) o dodanie stíhačiek MiG-29. Poverený premiér mu povedal, že „Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo“. Heger v piatok na tlačovej konferencii informoval, že tieto stíhačky sú vyradené a nevieme ich používať. Už mesiace sú uzemnené, Slovensko na ne nemá náhradné diely a opravovali ich ruskí technici, s ktorými už Slovensko nechce spolupracovať.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak