Type to search

DOMÁCE

NAJHORŠIE obavy sa potvrdili! Ukrajinská pšenica ohrozuje zdravie Slovákov

Tony obilia z Ukrajinu dostali na Slovensku stopku. Pšenica, v ktorej sa zistili zvýšené množstvo rezíduí pesticídu, nebude spracovávaná ani využívaná ako krmivo pre zvieratá. Namiesto toho skončí v spaľovni. Testy totiž odhalili, že látka, ktorú obsahuje je nielen že v Európskej únii zakázaná, ale v množstve, v ktorom ju obsahuje pšenica, ktorá skončila v našom mlyne, aj zdraviu nebezpečná. Nedá sa na sto percent vylúčiť, že neskončila aj niekde v pekárni alebo v obchode.

Výsledky testov, ktoré mali priniesť odpoveď na otázku, či tieto rezíduá môžu mať vplyv s ohľadom na ich koncentráciu na ľudské zdravie, mali byť známe do konca týždňa. Z dôvodu opatrnosti a preventívnosti prístupu sa celá šarža obilia v danom mlyne dočasne zastavila a nemohlo sa s ňou nakladať. Išlo pritom o 1500 ton pšenice v jednom z našich najväčších mlynov, ktorý je v Kolárove. Dnes je už jej osud známy – bude spálená.

Spomínaná analýza totiž priniesla tvrdý ortieľ – daná koncentrácia je v tomto prípade zdraviu škodlivá. Vlčan to oznámiul v TV JOJ. Pšenica obsahuje konkrétne  látku chlór-pyrifos, ktorá je v Európskej únii zakázaná.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak