Type to search

DOMÁCE

Peter opísal brutálny útok medvedice: “Vyrútila sa na mňa pri prechádzke, vystrelil som 12 krát!”

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky júl 19
Útokov raketovo pribúda! Posledné dni sa akoby roztrhlo vrece s agresívnymi medveďmi, s ktorými si kompetentní zatiaľ evidentne nevedia poradiť.

Zákonom chránené zviera minulý týždeň napadlo na otcovej farme Háj (okr. Turčianske Teplice) Kristiána (20), čo akoby odštartovalo besnenie týchto šeliem. V piatok v Sučanoch (okr. Martin) napadla medvedica Petra (43), ktorý venčil psa. Keby ho sučka Deli brechotom neupozornila na nebezpečenstvo, nestihol by zareagovať. Ku ďalším atakom došlo pri Liptovskom Hrádku (okr. Liptovský Mikuláš) a pri Krupine. Čo bude ďalej?!

Po nedávnom útoku na mladého farmára Kristiána (20) na poľnohospodárskom družstve Háj, sa kompetentní dušovali, že promptne vypracujú plán, ako zabrániť podobným incidentom. Lenže akosi sa to zatiaľ nepodarilo. Stovky divokých šeliem pobehujúcich po slovenských lesoch sa tak čoraz častejšie pozvoľna sťahuje k ľudským obydliam, lesným cestičkám aj ku hlavným ťahom.

Pokiaľ im skríži cestu náhodný okoloidúci, je neraz zarobené na poriadny problém. Svedčia o tom tri útoky v krátkom slede, ktoré potvrdil zásahový tím pre medveďa hnedého. „Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky prijala v piatok a v sobotu tri hlásenia o napadnutí medveďa na človeka.V prvom prípade išlo o stret muža so psom pri Sučanoch, druhý prípad zraneného muža aktuálne prešetrujú členovia tímu Sever pri Liptovskom Hrádku a tretí v okrese Krupina,“ informovali zo Štátnej ochrany prírody SR. Jedným z napadnutých bol aj Peter (43) zo Sučian, ktorý bol na prechádzke so psom.

eter venčil svoju dvojročnú sučku Deli, s ktorou sa vybrali do lesa. Z preventívnych dôvodov však nosí aj legálne držanú zbraň, pretože v lese už párkrát stretol medveďov. Až doteraz sa však držali v úctivej vzdialenosti… „Vracal som sa so psom z prechádzky. Domov nám ostával necelý kilometer, čiže už sme boli v podstate neďaleko obývanej zóny. Išli sme stredom panelovej cesty, z ktorej sme vyšli na hlavnú asfaltku. Mal som výhodu, že som mal psa, ktorý bol predo mnou 7 metrov – a zrazu sa z ľavej strany vyrútil medveď,“ opísal desivý moment z prechádzky Peter.

„Hneď som videl, že je problém. Jednak bol veľmi blízko a rozbehol sa agresívne. Už som tu stretol medveďa viackrát, ale tento bol úplne niečo iné. Cítil som problém, ale vystrelil som preventívne najprv do vzduchu. Veril som, že ho vyplaším, zľakne sa a odbehne. Stal sa však úplný opak,“ dodal s tým, že hluk z výstrelu akoby medveďa odštartoval z nejakej čiary.

„Ešte pridal a rozbehol sa proti mne. Neostalo mi nič iné, len proste strieľať a cúvať. Zastavil asi meter odo mňa. Potom odskočil doprava a odbehol. Vtedy som si nebol istý, či som ho vôbec zasiahol. Nevidel som žiadnu krv. Vystrelil som 12-krát,“ doplnil podrobnosti útoku hrdý majiteľ Deli, ktorá ho zachránila včasnou reakciou, čím mu dožičila čas na reakciu. Na miesto hneď privolal políciu a s ňou dorazili aj členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak