Type to search

POLITIKA

Pravda vyšla na povrch: TOTO je skutočný dôvod, prečo Fico nemá rád Ukrajinu!

Pravdepodobný budúci premiér Robert Fico počas predvolebnej kampane varoval, že ako nový líder krajiny už nepošle Ukrajine “ani jeden náboj” na pomoc proti ruskej agresii.

Tento dramatický posun od výrazne proukrajinského postoja odchádzajúcej vlády je čiastočne založený na historických sympatiách Slovenska k Rusku. Ako napísal server Politico, existuje aj veľmi osobný dôvod, prečo Fico nemá Ukrajinu rád.

Všetko súvisí s rokom 2009, keď bol Robert Fico slovenským premiérom. Vtedy 7. januára vyvrcholila dlhotrvajúca hádka medzi Ruskom a Ukrajinou kvôli zemnému plynu a cez Ukrajinu prestal do EÚ prúdiť ruský plyn. To pre Slovensko uprostred zimy znamenalo obrovské ťažkosti.

Prerušenie plynových tokov stálo slovenskú ekonomiku asi 100 miliónov eur denne, pretože krajina bola donútená zatvoriť aj fabriky. Zúfalý Fico vraj vtedy volal ako vtedajšiemu ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi, tak aj ukrajinskej premiérke Juliji Tymošenkovej a snažil sa ich prinútiť k tomu, aby plynové kohúty znovu otvorili.

Ako opisuje Politico, skoro ráno 14. januára dorazila slovenská delegácia vedená Ficom do Kyjeva, aby sa stretla s ukrajinskou vládou. A Ukrajinci ich nechali čakať. A museli čakať veľmi dlho.

Stretnutie sa odohralo až tri hodiny po prílete a k prekvapeniu Slovákov na nej boli aj novinári. Pred zapnutými kamerami strávila Tymošenková 20 minút nadávaním Ficovi za to, že sa v spore o plyn postavil na stranu Moskvy.

“Bola to pre neho absolútne nepríjemná situácia. Bolo vidieť, ako sa celý červená od hnevu. Bola tá katastrofa,” opísal serveru Politico nemenovaný vysoký slovenský predstaviteľ, ktorý si vtedajšie udalosti pamätá. “Bol ponížený,” dodal zdroj.

Slováci potom odleteli do Moskvy, kde ich privítal Vladimir Putin ceremóniou v jednej z honosných sál Kremľa. “Fico začal potom otvorene zastávať protiukrajinské postoje,” uviedol slovenský politológ Alexander Duleba. “Hovoril, že nemusíme podporovať Ukrajincov, že nás Ukrajina nepotrebuje, že s nami nevedú vážne rozhovory. To je osobné, “dodal Duleba.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak