Type to search

POLITIKA

Harabin sa musel zblázniť: “Treba ZRUŠIŤ Ústavný súd aj Najvyšší správny súd!”

Podľa prezidentského kandidáta je pre vyššiu dôveryhodnosť súdnictva a justície potrebné urobiť radikálny rez. Nový spôsob voľby generálneho prokurátora a zrušenie Ústavného súdu sú podľa neho nevyhnutné.

Špeciálna prokuratúra odpočítava svoje posledné hodiny. Jej takmer 20 rokov pôsobenia sa definitívne skončí 20. marca. Kandidát na prezidenta Štefan Harabin v relácii Karty na stôl túto zmenu víta. “Veď tam boli politicky závislí prokurátori. Sú nositeľmi všetkých nezákonností, ktoré sú zadokumentované či už rozhodnutiami Ústavného súdu, alebo súdu v Štrasburgu.” Bývalý sudca sa nebráni aj tvrdšej kritike. “Títo ľudia v mene štátu, s pečiatkou vyšetrovateľa, páchali trestnú činnosť a mali by byť trestne stíhaní.”

Mimoriadne kritický je bývalý sudca aj k rozhodnutiu Ústavného súdu pozastaviť niektoré časti novely Trestného zákona. “Ústavný súd v tejto podobe ním nie je. Je politickým súdom. Tam sú presne takí istí ľudia ako na Špeciálnom súde.” Harabinovi teda prekáža najmä jeho obsadenie. “Kto tam bola navolený? Sú tam mladí ľudia, ktorí sa nikdy ani neopreli o rozhodovaciu činnosť. Sú pozametaní z ulice a dali ich na Ústavný súd. A prezidentka Čaputová povie, že oni sa časom naučia.” Zmeny sú preto podľa prezidentského kandidáta nevyhnutné. “Treba zrušiť Ústavný súd, Najvyšší správny súd a urobiť ústavno-právne kolégium na Najvyššom súde. Pretože dnes máme troj-alternatívne judikáty. Ak by došlo medzi nimi k rozdielom, tak jednoducho predseda Najvyššieho súdu dá jednoznačné stanovisko, ktoré bude záväzné pre všetkých sudcov, prokurátorov, policajtov aj politikov.”

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak