Type to search

SPRÁVY

Lekári a zdravotníci píšu OTVORENÝ list Hegerovi: “Už nevládzeme sanovať problémy na náš úkor…”

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR a Slovenská lekárska komora (SLK) žiadajú dofinancovanie zdravotníctva. ASL preto napísala otvorený list premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Upozorňuje v ňom nielen na nedostatok peňazí, ale aj na pokles počtu lekárov a sestier, či vysoký vek polovice ambulantných lekárov.

“My lekári v ambulantnom sektore už nevládzeme sanovať problémy na náš úkor. Na úkor našich pracovných podmienok, na úkor miezd našich sestier a iných zamestnancov. Už dnes v mzdovej oblasti najmä štátnym nemocniciam nemôžeme konkurovať. Nemáme zdroje na náborové príspevky a zvyšovanie miezd, platíme odvody a nie sme oddlžovaní. Skokom nám rastú aj ostatné náklady – na energie, služby, či spotrebný materiál,” uviedla ASL.

ASL skonštatovala, že i keď ministerstvo financií oznámilo zvýšenie výdavkov, na zdravotnú starostlivosť ich bolo vyčlenených málo. “Naše ambulancie nemôžu počítať ani s prostriedkami vyčlenenými na dofinancovanie štátnych zdravotníckych zariadení. Do toho vstupuje dramatické zníženie príspevku štátu za svojich poistencov,” doplnila.

Na potrebu dofinancovania zdravotníctva v tomto roku už upozorňovali aj odborári či nemocnice. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO ) začiatkom mesiaca informoval, že so zástupcami rezortu pravidelne rokuje o dofinancovaní zdravotníckeho sektora. Aj premiér Heger vo februári deklaroval, že zdravotníctvo je pre vládu jedna z najväčších priorít. Reagoval tak na lekárskych odborárov, ktorí kritizovali vládu za nedostatok riešení pre zlepšenie situácie v zdravotníctve.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak